Afbeelding

Bariatrische zorg weer 'Beste Zorg'

Algemeen

ROTTERDAM - De bariatrische zorg van het Maasstad Ziekenhuis - bedoeld voor mensen met ernstig overgewicht - is door zorgverzekeraar CZ ook dit jaar beoordeeld als de 'Beste Zorg'. Dit betekent dat het ziekenhuis voldoet aan de hoogst gestelde kwaliteitseisen voor deze zorg.

Zo wordt bij 88 procent van de behandelde patiënten een gewichtsafname van meer dan 50 procent bereikt. Naast dat het uitgebreide behandelprogramma de patiënt helpt zo goed mogelijk te slagen in zoveel mogelijk gewicht te verliezen, is het verbeteren van de gezondheid het ultieme doel. Het volhouden van de verandering in leefstijl speelt daarbij een belangrijke rol. Het percentage patiënten dat in het tweede jaar na de operatie is gestopt met het begeleidingstraject is 7,9 procent (beter dan het landelijk gemiddelde van 27,1 procent). Hier wordt in het Maasstad veel aandacht aan besteed.

In het Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas behandelt en begeleidt een team van artsen en verpleegkundigen de patiënt tijdens een behandelprogramma van vijf jaar. Onderdeel van dit programma zijn een voortraject als voorbereiding op de operatie en verandering in leefstijl, een maagverkleinende operatie en een natraject met medische controles en intensieve begeleiding onder andere op het gebied van voeding en beweging.

In het najaar worden verschillende voorlichtingsavonden gehouden. Dan geeft een van de specialisten uitleg over het behandelprogramma. De eerstvolgende vindt donderdag 8 november plaats in het ziekenhuis. Meer informatie staat op www.maasstadziekenhuis.nl/voorlichtingbariatrie. Daar kan men ook aanmelden.

Het Maasstad heeft inmiddels dertig jaar ervaring in de behandeling van overgewicht. Ook leidt het als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland chirurgen op tot bariatrisch chirurgen, die zijn gespecialiseerd in maagverkleinende operaties. Jaarlijks worden er meer dan 600 operaties in het Expertisecentrum voor obesitas uitgevoerd.

Advertenties uit de krant