Afbeelding

Verrassingsaanval Leen den Otter

Algemeen

Door Yvonne Schults

RHOON - Vooraf wilde dierenarts Leen den Otter niet zoveel kwijt over de inhoud van zijn verhaal voor het Verhalenhuis 27 september. Zoals hij zelf aangaf: ,,Anders komt er geen hond". Op de avond zelf kwam de aap uit de mouw, of liever gezegd, geen aap en geen mouw. Het verhaal ging namelijk niet over dieren, maar over de combinatie van vijf schilderijen en bijpassende muziek. Leen blijkt gefascineerd door kunst en wil dat overbrengen op het publiek.

Enthousiast vertelde hij na de gezamenlijke maaltijd in de theeschenkerij hoe hij, na diverse omzwervingen, diergeneeskunde is gaan studeren en inmiddels al 32 jaar in Rhoon zijn praktijk heeft. Hij liet via grappige beelden zien hoe de mens-dier relatie de afgelopen jaren is veranderd. Van hondenkarren en lastdieren naar een fietskarretje waar we de hond in voorttrekken. Ook toonde hij voor de grap vijf combinaties van mensen die op hun hond lijken, of andersom. Daarna volgde het Karel Knip moment, een methode van journalist Karel Knip van NRC om op subtiele wijze over te schakelen naar het hoofdonderwerp. Vijf combinaties van muziek en kunst, met name Vlaamse Polyfonie oftewel meerstemmige muziek. Tot het jaar 1.000 werd voornamelijk eenstemmige, Gregoriaanse muziek gemaakt, maar vanuit Spanje en Frankrijk drong de polyfonie tot ons door. Leen toonde een schilderij van Jeroen Bosch in combinatie met muziek van Orlandus Lassus, een schilderij van Bellini met muziek van Willaert en een schilderij over Donaes de Moor met muziek van Jacob Obrecht. Als een volleerd DJ praatte Leen de muziekstukken aan elkaar. De laatste twee schilderijen waren van Van Eijck en Leen's neef Olphaert den Otter. Leen: ,,Mijn oom wilde mijn neef Olphaert noemen, naar de man die het Sweelinck mogelijk maakte zijn werk in Antwerpen te laten drukken. Hij moest vervolgens eerst bewijzen dat dit daadwerkelijk een naam is, pas daarna mocht de tenaamstelling doorgaan". De 27 gasten genoten van de heerlijke gezamenlijke maaltijd. De avond werd gepresenteerd door Ad Visser van de Buytenhof en Jaap Kooimans van Stichting Gemeenschapsfonds Albrandswaard.

Het eerstvolgende Verhalenhuis is 18 oktober, dan vertelt Daan Bos over milieu innovaties in de Rotterdamse Haven. Wie komt helpen met het bereiden van de maaltijd die tijdens het Verhalenhuis wordt genuttigd? Aanmelden kan via joolvanderent@debuytenhof.nl. De daaropvolgende edities zijn 15 november (verhaal door Jacqueline Sterenborg) en 13 december (Eritrese vluchtelinge). Kaarten kosten 20 euro en zijn te koop via https://verhalenhuisalbrandswaard.nl/winkel/

Advertenties uit de krant