Afbeelding

Kooimans schrijft een ode aan Floris

Algemeen

RHOON - Floris en Sindala staan vijftig jaar na dato weer volop in de schijnwerpers. Rhoonaar Jaap Kooimans bracht namelijk het boek 'Floris, het complete verhaal achter de succesvolle televisieserie uit'. ,,Ik was idolaat van de serie en correspondeerde met de acteurs", vertelt Kooimans. ,,Ik stuurde gewoon een brief naar de NOS en kreeg de adressen. Ik schreef brieven en kreeg ook antwoord." Het idee om te schrijven over Floris kwam 'ineens' in zijn hoofd. ,,De serie heeft vele talenten voortgebracht. Deze gepassioneerde mensen leven nu nog, dus ik dacht nu is het moment."

De media besteden momenteel volop aandacht aan Floris, de serie die vijftig jaar geleden werd bedacht en vanaf de allereerste aflevering een hit bleek. Het boek van Jaap Kooimans is al breed uitgemeten in onder andere NRC, Trouw en het Parool en op de radio.

Floris, het complete verhaal achter de succesvolle televisieserie. Of kortweg: Floris. Net als de serie, die oorspronkelijk Floris en de fakir zou heten, is hier ingekort. Kooimans: ,,De serie had een lange naam en op de set hadden ze het al over simpelweg Floris. Ook om verkooptechnische redenen werd toen voor die naam gekozen."
In het boek van de Rhoonaar staan nooit eerder gepubliceerde verhalen en foto's en is het complete verhaal van deze Nederlandse hitserie te lezen. Het kijkcijferkanon heeft namelijk een groot verhaal te vertellen.
Te beginnen met de ontstaansgeschiedenis en de tijd waarin de serie zich afspeelt.
En wat te denken van Sindala, de slimmerik, vertolkt door Jos Bergman, die door het inkorten van de naam van de serie naar de achtergrond werd gedrukt? Terwijl deze een minstens zo belangrijke rol had als Floris. Kooimans: ,,Floris was eigenlijk alleen maar de vechtersbaas." Of dat de serie was begroot op 300.000 euro en uiteindelijk uitkwam op een slordige 1,2 miljoen? Hierover weet de auteur van het boek genoeg te vertellen. ,,Ze hadden met bepaalde zaken geen rekening gehouden. Bijvoorbeeld slecht weer of een straaljager, die overvloog. Of een brommer zonder uitlaat, die voorbij kwam. Het draaien op de locaties duurde veel langer dan gedacht en langer en opnieuw huren kostte geld." Ook kostte het opnemen van bepaalde scenes meer tijd door onvoorziene zaken. ,,Paardrijden, zwaardvechten en uit kastelen springen... daar komt stuntwerk bij kijken. Daar had niemand ervaring mee."
Uiteindelijk werden er twaalf in plaats van de dertien geplande afleveringen uitgezonden op televisie. ,,Maar de impact was groot. Miljoenen mensen keken ernaar. En ook herhalingen werden telkens weer goed bekeken."

De nu 58-jarige Rhoonaar kan gepassioneerd vertellen over Floris, maar ook over het boek dat hij schreef. Bijzonder trots is hij op hoe het werk gestalte kreeg. De serie werd in 1968 bedacht door scenarioschrijver Gerard Soeteman en geregisseerd door Paul Verhoeven. De acteurs Rutger Hauer en Jos Bergman speelden de hoofdrollen Floris en Sindala. Kooimans wilde de grondleggers graag spreken om zijn boek een raamwerk te bieden. ,,Ik kreeg toen ik wilde schrijven van de uitgever de voorwaarde mee dat de geestelijk vader, Gerard Soeteman, commitment zou tonen. Maar ik kon hem nergens vinden. Tot ik op een middag lunchte met mijn dominee en erover vertelde. Hij wist mij te vertellen dat hij de buurman was van een van de kerkleden. Dezelfde avond had ik nog contact met hem. Ik ging bij hem op bezoek in Spanje, waar hij deels leeft, en zat vier dagen bij hem. Hij bracht mij vervolgens in contact met Paul Verhoeven en zo ging het balletje ineens rollen. Verhoeven nam ook uitgebreid de tijd voor mij. Het waren goede gesprekken."
Kooimans interviewde verder acteurs, waaronder ook hoofdrolspelers Rutger Hauer en Jos Bergman, en de crew om zijn werk te voltooien. ,,Het zijn allemaal mensen met een verhaal. Ik wilde een ode aan Floris en volgens mij is dat wel gelukt."

Rutger Hauer (l) en Jos Bergman (r) op de set in 1968.
Hoeveel kinderen speelden Floris niet na?

Advertenties uit de krant