Afbeelding

Doneeracties voor familie Abel

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Vandaag zijn er verschillende doneeracties door buurtbewoners op touw gezet om de familie Abel een steuntje in de rug te geven. Via https://nl.dreamordonate.com/dromen/help-de-familie-abel/ kan men doneren en via https://www.doneeractie.nl/steun-abel-grand-cafe-restaurant/-30077. Op beide sites is al bijna 1000 euro opgehaald. 

Restaurant Abel en het naastgelegen woonhuis van Remco en Sigrid Abel zijn in de nacht van dinsdag op woensdag in de as gelegd.

De brand ontstond rond 4.15 uur. Toen de brandweer ter plaatse kwam, moest het restaurant al als verloren worden beschouwd. ,,De brand was vrijwel meteen uitslaand", meldt Jasper van Vugt, persvoorlichter van de Veiligheidsregio. ,,Er is toen ingezet op het voorkomen van overslag op de naastgelegen woonhuizen. Een woonhuis is alsnog verloren gegaan, het andere is gespaard gebleven." Het was een felle brand en door de hitte sloegen de vlammen over op het terrasmeubilair. Van Vugt: ,,Hierdoor werd het huis door de hitte aangestraald en ging het ook in brand."
Bij de brand waren knallen te horen. De brandweer meldde dat dit gasflessen waren, die in het pand ontploften.
In eerste instantie was er geen rookoverlast omdat de rook recht omhoog ging. De brandlucht was toen verderop te ruiken zoals in Schiedam. Pas bij het nablussen, ging de rook ook richting de dorpskernen Rhoon en Poortugaal. In Rhoon zijn ook roet- en asdeeltjes terecht gekomen. Van Vugt: ,,Die kun je met een sopje schoonmaken." De brandweer heeft metingen verricht, maar geen schadelijke stoffen gemeten. Wel werd er as gevonden. De kinderen van de Don Bosco speelden daarom woensdag even niet buiten en de conciërge had de taak de as van het schoolplein te poetsen.

Burgemeester Hans Wagner was die nacht aanwezig bij de brand. ,,Ik ben hierdoor zeer geschokt", reageerde de burgervader. ,,Voor het gezin Abel is dit een vreselijke nacht geweest. Want zij zijn niet alleen de kern van hun bestaan kwijt, maar ook hun eigen huis. Ik ben wel blij dat er niemand gewond is geraakt bij deze felle en grote brand. Het is onwerkelijk. Je denkt dat je droomt, maar het is de harde werkelijkheid. Het levenswerk van een ondernemend echtpaar brandt voor hun ogen af. Zij zijn alles verloren", reageerde burgemeester Hans Wagner.

Wagner laat weten dat de gemeente, waar dit mogelijk is, alle hulp en steun zal bieden aan het gezin. ,,We gaan pragmatisch te werk en met oplossingen werken. Onze eigen organisatie weet hoe zij dit goed moet regelen voor hen."
Remco en Sigrid Abel zijn bekende ondernemers in Albrandswaard. De familie Abel staan al jaren met de voeten stevig in de gemeenschap. Restaurant Abel opende haar deuren in 1999. Wagner: ,,Remco Abel kent de samenleving en is erin verankert. Albrandswaard kent een solidaire gemeenschap en ik reken op de mensen. Ik weet dat velen hun hulp gaan bieden en dat nu ook al doen. Ik denk en hoop dat dit het gezin wat houvast kan bieden."
Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is nog niet bekend.

Foto's: 112-rijnmond.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant