OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aad Blaas (75)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

Ik woon ruim veertig jaar in Poortugaal. Ik ben tot 1997 eigenaar geweest van De Viersprong, een wegrestaurant in Poortugaal. Sinds vier jaar ben ik beheerder van De Boekenstal. Ik ben bijna altijd aanwezig bij de activiteiten die hier plaatsvinden, behalve bij de bibliotheek. Ik verzorg de koffie en thee en ben er voor alle mogelijke hand- en spandiensten. Het is leuk werk, vooral het contact met de mensen.

Wat gebeurt er zoal in De Boekenstal?

Deze ruimte wordt verhuurd en er zijn veel vaste activiteiten naast de bibliotheek. Zoals het repaircafé, het seniorweb, het kerkkoor oefent hier, er zijn twee leesgroepen, een fotoclub, een club waarbij kaarten worden gemaakt, het vluchtelingenwerk zit hier en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben ruim 35 jaar samen met Ria, waarvan we elf jaar getrouwd zijn. Ria heeft een dochter van 43 jaar, ik heb een dochter van 51 jaar en samen hebben we een zoon van 35 jaar. Daarnaast hebben we vier kleinkinderen.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Ieder weekend gingen we met ons gezin op de fiets naar de camping in Hellevoetsluis. We hadden zowel heen als terug tegenwind.

Waar word je gelukkig van?

Als alles goed gaat met de mensen om me heen.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Veertig jaar geleden overleed mijn eerste vrouw plotseling. Ze was nog heel jong. Later overleden mijn moeder en broer in dezelfde week.

Van wie krijg je inspiratie?

Ik denk dat ik het vooral zelf uitvogel.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Sinds vijf maanden heb ik geen auto meer. Daardoor kan ik de kleinkinderen niet meer makkelijk meenemen. Dat is jammer. Verder ben ik snel tevreden.

Hoe zouden je vrienden jou omschrijven?

Ik heb alleen maar kennissen. Maar als je zou vragen hoe Ria mij zou omschrijven: Als een eigenwijze vent.

Hoe sta je 's morgens op?

De tijd dat ik opsta wisselt. Meestal begin ik de dag met het journaal en Discovery Channel. Ik heb geen ochtendhumeur.
Welke verleiding kan je niet weerstaan?

Chocolade. Het maakt niet uit welke smaak. Als het hier voor me op tafel staat, kan ik er niet vanaf blijven. Maar als je het uit mijn buurt in de kast zet, lukt dat wel.

Wat zijn je angsten?

Ik heb van de een op andere dag enorme hoogtevrees gekregen. Vroeger liep ik op daken om antennes vast te zetten, tegenwoordig loop ik zo dicht mogelijk langs de huizen als ik op de tweede verdieping op een galerij loop.

Wat vind je stom?

(Lachend) Ria vind het stom dat ik tegen onze hond praat. Zelf vind ik het stom dat mensen hondenpoep niet opruimen. Weet je wat het suffe is? Ik sta drollen op te ruimen van onze hond op een grasveldje tussen al die andere drollen die anderen laten liggen. Met als gevolg dat ik zelf regelmatig in de poep van een andere hond sta.

Wat heb je geleerd van je vader?

Dat je niet mag zeggen 'dat kan ik niet'. Kan niet, bestaat niet.
Heb je hobby's?

Mijn grootste hobby was carnaval. Ik was lid van de federatie en trok door heel Nederland. Sinds een paar jaar doe ik dat niet meer.
Ik maak graag legpuzzels op de computer. Zo'n 600 stukjes ongeveer. Best lastig nog op zo'n scherm. Want waar laat je al die losse stukjes?

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Mijn gezondheid zou wel wat beter mogen zijn. Ik heb prostaatkanker, wat gelukkig op dit moment stabiel is. Mijn nieren werken niet goed en mijn ogen zijn erg achteruit gegaan.

Wie heb je voor het laatst gebeld?

Ik belde met stichting Welzijn Albrandswaard over de verhuur van De Boekenstal. Ik regel veel, maar de financiën worden door de stichting gedaan.

Wat is je favoriete quote?

Leven en laten leven. Ik zou graag zien dat de mensen meer respect voor elkaar zouden hebben.

Ook iemand opgeven? Mail naar astrid@baruitgeverij.nl.

Advertenties uit de krant