Afbeelding

Golfen doe je met…je voeten

Algemeen

RHOON – Zaterdagmiddag was het Golfcenter Rhoon even geen decor van golfers die met een golf trolley over de baan gingen. Ze moesten plaats maken voor ruim honderd footgolfers die, over twee dagen verdeeld, streden om het Nederlands Kampioenschap. Zondag werd de strijd op de golfbaan van Strijen voortgezet.

Footgolf, de naam zegt het al. De golfclubs kunnen bij dit spel thuisblijven, want de bal wordt met de voet naar de hole gespeeld. Het kleine golfballetje is vervangen voor een bal van het formaat voetbal en de put is daar uiteraard op aangepast. De spelers lopen met een rugzak nonchalant over de schouder en de bal onder d'r arm over de baan. Qua outfit voldoen sommigen aan het stereotype van een golfspeler. Ruitsokken, gekleurde broek, pet, blazer. De lengte van de baan is gehalveerd. Doel: met zo min mogelijk trappen de bal in de hole schieten.

De overige spelregels zijn van het golfen overgenomen. Birdie, Bogey, Par, Hole-in-one spelen? Het kan allemaal ook met footgolf.

De internationale sport groeit snel in populariteit nu ook veel oud voetbal professionals het spel ontdekt hebben. Zaterdag was Levchenko een van de deelnemers aan het NK. Maar ook spelers als Ron Makaay, Pierre van Hooijdonk en de gebroeders De Boer hebben het spel ontdekt.

Plaatselijke ondernemer Albert Heijn uit Carnisse Veste voorzag de spelers van vers fruit.

Zoon van voetballegende Faas Wilkes, Michael, is beoefenaar van de sport en voorzitter van de Dutch Footgolf Association.

Michael: ,,Footgolf sluit voor een (oud)voetballer perfect aan bij zijn of haar sport. Traptechniek is een belangrijk aspect. Fysiek is het veel minder zwaar dan voetbal waardoor de sport ook op hogere leeftijd nog goed beoefend kan worden. De beste footgolfers hebben een goede traptechniek en verstaan de kunst om een baan te 'lezen'. Daardoor weten ze de ballen via de juiste weg feilloos richting de vlag te trappen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om de bal hoog te spelen. Je verliest daarmee alleen maar meters."

Tiger Woods

,,Verder is het veel trainen om je verder te bekwamen," gaat Michael verder. ,,Om met Tiger Woods te spreken toen hij op zijn geluksfactor aangesproken werd: misschien speelt geluk een factor zei hij, maar het is wel gek dat, hoe meer ik train des te meer geluk heb ik."

,,Net als bij golf zijn bij footgolf niet alleen de spelregels belangrijk. Minstens zo belangrijk is een zekere etiquette. Het voornaamste uitgangspunt is dat altijd rekening wordt gehouden met andere spelers op de baan. De geest van het spel ofwel "The Spirit of the Game".

Footgolf wordt niet altijd met een scheidsrechter gespeeld. Het spel is gebaseerd op de integriteit van de speler die rekening houdt met andere spelers en volgens de regels speelt. Iedere speler, hoe gedreven ook, behoort zich onder alle omstandigheden beheerst, hoffelijk en sportief te gedragen."

Jim Kuipers werd zondag als Nederlands Kampioen gehuldigd.

Michael Wilkes won dat bij de senioren (boven 49 jaar).

Barendrechters Jaap Bax en Pascal Jacobs werden respectievelijk 9e bij de senioren en 50e in de categorie MEN.

Meer informatie: www.footgolfholland.com

Foto onderschriften

Een goede traptechniek is onontbeerlijk.

Inzet: Michael Wilkes geconcentreerd aan het putten.

Foto 2:

Ruim honderd deelnemers streden voor het kampioenschap

Afbeelding

Advertenties uit de krant