Afbeelding

Beelden en grafiek in Oudheidkamer

Algemeen

Drie kunstenaars exposeren van 15 augustus t/m 29 september in de Ridderkerkse Oudheidkamer. De ruimte voor wisseltentoonstellingen is ingericht met beelden van steen van Ariane van der Hulst en Trijnie van der Waal en olieverfschilderijen en grafiek van Krijn Rook. Op vrijdag 17 augustus is de officiële opening, die verricht wordt door Rob Burgerhout.
Krijn Rook schildert al ruim 45 jaar. Deze Ridderkerkse kunstenaar schildert en etst bij voorkeur stillevens en taferelen. Zijn werken zijn rustig, harmonisch en verstild. De stillevens bestaan uit gebruikte alledaagse attributen waarop de "tijd" zijn sporen heeft nagelaten. Bijvoorbeeld een oude vuilnisemmer, een versleten rugzak of zomaar een paar flesjes. Naast het schilderen is het maken van grafiek een belangrijke uitdrukkingsvorm voor hem. De grafiek kent veel technieken en is een ambachtelijk proces. Hij experimenteert graag en voert de grafiek uit in één techniek of in een combinatie van technieken zoals lijnets, aquatint, drogenaald en mezzotint.

Mooie stenen
Voor Trijnie van der Waal begon het beeldhouwen met het zoeken naar mooie steentjes tijdens vakanties in de Alpen.
"Daardoor ben in geïnteresseerd geraakt in beeldhouwen en ben in 2004 begonnen bij

Louis Jetzes. Hij was een meester in zijn vak en ik heb veel van hem geleerd."
Nog altijd neemt Trijnie stenen overal vandaan mee naar huis. "Eis zoveel te zien in een steen. Mijn huis ligt dan ook vol met stenen. Ik beleef veel plezier in het beeldhouwen in albast en speksteen en vergeet tijdens het beeldhouwen alles om me heen. Sommige stenen vind ik zo mooi dat er eigenlijk niet veel voor nodig is om een mooi kunstwerk te maken."

Vanuit de vorm
Ariane van der Hulst begon in 2009 met beeldhouwen bij Atelier Jetzes. "Mijn uitgangspunt is meestal het stuk steen dat ik heb. Daar zie ik al snel een vorm in. Dat kan abstract of realistisch zijn. Soms bedenk ik van te voren wat ik ga maken en zoek hier een stuk steen bij" vertelt ze over haar werk: "Vanuit de vorm van de steen ga ik werken, de vormen ontstaan tijdens het beeldhouwen en worden ook tijdens het werken nog aangepast. Ik hou ervan om de originele steen gedeeltelijk zichtbaar te laten in mijn werk zodat je kunt zien waar het beeld uit is ontstaan."
De expositie in de Oudheidkamer is te bezoeken op woensdag t/m zaterdag tussen 13.30 en 16.30 uur. De opening is vrijdagavond om 19.30 uur.

Advertenties uit de krant