De wethouder bood iedereen ijs aan.
De wethouder bood iedereen ijs aan.

Wethouder trakteert op ijs

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Goed drinken, zonneweringen naar beneden en kwetsbare groepen zoals ouderen extra in de gaten houden. Het zijn zomaar een paar van de tips en adviezen uit het Nationaal Hitteplan. Wethouder Sociaal Domein Mieke van Ginkel nam de adviezen uit het hitteplan in ieder geval ter harte. Zij ging op verrassingsbezoek bij de Hooge-Werf en nam ijs mee voor de bewoners.
De wethouder: ,,Het is soms best lastig om voldoende te drinken, zeker als je eigenlijk helemaal geen dorst hebt. Een waterijsje is dan een goed alternatief om toch vocht binnen te krijgen."
Bewoners, personeel en vrijwilligers waren blij met het koude en verfrissende tussendoortje. Al had de Hooge-Werf natuurlijk zelf ook al allerlei maatregelen genomen om het voor de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. ,,Het was goed om te horen dat niet gewacht is tot er een hitteplan van kracht werd, maar dat er al ruim daarvoor actie is ondernomen", reageert wethouder Van Ginkel. ,,De manager van de facilitaire dienst vertelde dat al na de eerste paar warme dagen een breed pakket aan maatregelen is ingezet. Onder andere om hittekwalen te voorkomen en het gebouw zo koel mogelijk te houden."
Ouderen hebben meer last van de hitte. Hitte kan slecht zijn voor de gezondheid van ouderen.
In 2007 stelde de overheid een 'Nationaal Hitteplan' op. Bij ouderen werkt het regelen van de lichaamstemperatuur minder goed en hun nieren werken vaak slechter. Verder hebben ze minder dorst en zweten minder waardoor het lichaam minder makkelijk afkoelt. Ouderen zijn extra kwetsbaar als ze last hebben van diabetes, aandoeningen van het hart, nieren, longen, zenuwstelsel en maag en darmen. Ouderen lopen extra risico als zij medicijnen gebruiken voor deze aandoeningen. Ouderen zijn ook kwetsbaar voor hitte als ze minder mobiel zijn of als ze afhankelijk zijn voor hun dagelijkse zorg.

Advertenties uit de krant