Peter en Henk zijn een goede match. Lenie is blij dat zij de stap zette om te gaan praten bij SWA.
Peter en Henk zijn een goede match. Lenie is blij dat zij de stap zette om te gaan praten bij SWA. Foto: Leonie Gravesteijn

Het hoogtepunt van de week: samen wandelen

Algemeen

,,Het is een wonder hoe hij met enorme wilskracht van de prognose bedlegerig gekomen is naar hoe hij nu is", zegt Lenie, niet zonder trots. ,,Je staat er niet bij stil, maar hij heeft overal hulp bij nodig. Ieder kopje koffie, ieder toiletbezoek. Het is fijn dat ik af en toe dan wat ruimte voor mezelf krijg door de maatjes die we via stichting Welzijn Albrandswaard hebben kunnen regelen."

Door Astrid Potuijt

Henk ziet het bezoek van Peter als het hoogtepunt van de week. Op zaterdag gaan de twee een flink eind wandelen. Ze zijn beiden gek op de natuur. Henk is jarenlang voorzitter van de Rhoonse Grienden geweest en Peter houdt van wandelen. Hij duwt de rolstoel gerust zo'n acht tot veertien kilometer per wandeling voort.
Soms pakken ze het pontje naar Oud-Beijerland en de andere keer wandelen ze door de geliefde grienden. Ze praten over van alles en nog wat. Persoonlijke zaken, maar vooral de natuur en alles wat ze onderweg tegenkomen. Lenie besteedt deze uurtjes aan boodschapjes doen, even tijd voor haarzelf hebben.

Zorg uit handen
Op donderdag komt er een ander maatje wandelen met Henk en dan gaat Lenie naar de yoga. Daarnaast gaat Henk drie dagen per week naar de opvang. ,,Ik vind het daar prettig. Ik luister naar muziek, praat wat met anderen en soms help ik mee om te schuren. We maken artikelen voor de verkoop in de winkel."

Zijn afhankelijkheid heeft veel verandert. Daarom is het ook zo fijn dat mensen zoals Peter de zorg even uit handen nemen.
,,Ik ben met pensioen en vind het heerlijk om te wandelen" vertelt Peter. ,,Ik merk dat ik met die paar uurtjes op zaterdag een verschil kan maken. En naast dat Henk het als het hoogtepunt van de week ziet, kijk ik er ook iedere keer weer naar uit. Maatje zijn kan in alle soorten en maten. Er wordt gekeken wat bij je past. Ik wil best eens met iemand naar de winkel, maar dat heeft niet mijn voorkeur. Ik heb gefietst met een demente man op een tandem. Hij wilde niet naar huis, zo fijn vond hij het. Heel leuk om te zien."

Goede match
Peter en Henk zijn een goede match. Lenie is ontzettend blij dat zij vorig jaar de stap zette om eens te gaan praten bij stichting Welzijn Albrandswaard. ,,Ik liep er echt op stuk en de twee maatjes hebben mij weer wat meer lucht gegeven." Peter geeft nog aan dat er altijd maatjes nodig zijn. ,,Het is maar voor een paar uurtjes, je verrijkt er iemands leven mee en waarschijnlijk ook dat van jezelf", vertelt hij enthousiast. ,,Of je nu, net als ik, graag wandelt of fietst, of liever iemand helpt met de Nederlandse taal te leren of boodschappen gaat doen, maatje worden kan altijd."
Voelt u zich vaak alleen? Is het voor jou lastig om contact en afspraakjes te maken met andere mensen? Daar is iets aan te doen.
Maatjes van SWA komen graag langs om samen koffie te drinken of gewoon wat te praten. Zij kunnen als dat nodig is ook mee naar bijvoorbeeld het ziekenhuis. SWA heeft ook maatjes die mensen ondersteunen bij het op orde brengen en houden van de administratie, ook als men een schuldhulptraject volgt. Er zijn maatjes die kwetsbare gezinnen ondersteunen waarin kinderen zijn ouder dan zeven jaar.
Ook heeft SWA maatjes die mantelzorgers ondersteunen in de zorg, door een even de zorg over te nemen zodat de mantelzorger even kan ontspannen.

Ook maatje worden? Neem dan contact op met Stichting Welzijn Albrandswaard. Dat kan via 010-5018322 en door te mailen naar info@
welzijnalbrandswaard.nl.

Advertenties uit de krant