Maylo geeft een high five aan baas Jan.
Maylo geeft een high five aan baas Jan.

Tijd over? Train een toekomstige hulphond

Algemeen

BARENDRECHT - ,,We doen wel stoer, maar natuurlijk raken we gehecht aan dit beestje en zal het heel raar en vooral stil zijn als hij weer weg is." Aan het woord is Jan Stolk. Samen met zijn vrouw Marianne hebben ze sinds drie maanden de pub Maylo in huis, die ze mogen opvoeden tot hij dertien maanden is.

Door Astrid Potuijt

Na deze dertien maanden gaat Maylo naar professionele trainers, door wie hij wordt opgeleid tot hulphond. ,,We waren al een tijd donateur van Hulphond Nederland", vertelt Marianne. ,,We ontvingen het magazine van de stichting. De verhalen daarin zijn aangrijpend. Je leest wat een hulphond betekent voor mensen en hoeveel verschillende vlakken hij kan worden ingezet. Als therapie, voor mensen met epileptische aanvallen, mensen met autisme, rolstoelafhankelijke mensen. Ze kunnen zoveel en je leest en hoort dan die verhalen hoeveel het doet voor die mensen. Ze durven weer naar buiten, ze krijgen een socialer leven door de hond.
Omdat ik thuis ben en Jan en ik vroeger honden hebben gehad, hebben we er niet lang over nagedacht. Het leek ons gezellig om weer een hond in huis te hebben en het doel is mooi. Dus namen we contact op."

Maylo is een kruising van een golden retriever en een kortharige Schotse collie. Het is een nieuw ras voor Hulphond Nederland. Hij werd geplaatst bij Jan en Marianne en aan hun de taak om Maylo zoveel mogelijk te leren.
,,Ik ga zo'n vijf á zes keer per dag met hem naar buiten", vertelt Marianne verder. ,,Ik leer hem om als eerste zijn behoefte te doen en daarna los aan de lijn mee te lopen. Het duurt nu nog eeuwen om het rondje te lopen omdat hij nog behoorlijk trekt. Hij moet een vestje aan waarop is aangegeven dat hij een hulphond is. We leren hem allerlei commando's en uiteraard wordt hij voor goed gedrag beloond met brokjes."

Jan demonstreert hoe ze dit doen. Maylo gaat zitten, geeft een high five, springt in de fietskar. Het is een intelligent beest dat snel door heeft wat wel en niet mag. Maar of hij straks daadwerkelijk als hulphond aan de slag kan, is nog maar de vraag. Slechts veertig procent van de honden in opleiding wordt uiteindelijk hulphond. ,,Het moet op alle vlakken kloppen", zegt Jan. Zowel medisch als het gedrag. Je kunt de hond nog zoveel leren, als zijn zicht bijvoorbeeld niet honderd procent is, kan hij al geen hulphond worden."

Maylo kost veel tijd. ,,Ik neem hem overal mee naar toe. Hij moet tenslotte leren dat hij op veel verschillende plaatsen kan zijn", vervolgt Marianne. ,,Dus Maylo gaat mee naar de supermarkt, op visite, uit eten en op vakantie. Mensen die als gastgezin willen fungeren moeten dus echt voldoende tijd hebben. Verder zitten er alleen maar voordelen aan."
,,Het is hartstikke gezellig", vult Jan aan. ,,Er komt een hoop vrolijkheid het huis binnen waaien. Je ziet hem leren en je komt natuurlijk weer veel buiten. Daarnaast hebben Marianne en ik ook echt een doel waardoor het zeker weten de moeite waard is."

,,Ons hele leven draait nu om Maylo", lacht Marianne. ,,Het is ook zo'n leuk beest." Ze krijgen eens in de week een uurtje gezinsbegeleiding. ,,Dan gaan we naar een losloopgebied en kijkt de begeleidster wat Maylo al kan, hoe het met hem gaat enzovoort. We moeten ook regelmatig vragenlijsten invullen waardoor ze ook de ontwikkeling goed in de gaten kunnen houden. Later in het traject kijken ze bij wie hij het beste zou passen. Overigens kost het bijna niets. Op de hondenbelasting na, wordt alles betaald door Hulphond Nederland, die overigens wel afhankelijk is van sponsors."

Hulphond Nederland heeft een tekort aan gastgezinnen. Meer informatie vindt men op hulphond.nl.

Afbeelding

Advertenties uit de krant