Afbeelding

Nieuwe textielcontainers

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Kringloopbedrijf Opnieuw & Co neemt de inzameling van textiel in Albrandswaard over. De aankomende weken plaatst Opnieuw & Co bovengrondse containers die de oude ondergrondse containers vervangen. De gemeente hoopt met deze nieuwe regeling dat het scheidingscijfer van textiel omhoog gaat, want het vervaardigen van textiel is zeer milieubelastend.

Alle ondergrondse textielcontainers worden verwijderd en de putten worden afgedekt met een plaat. Daar bovenop komt de bovengrondse container van Opnieuw & Co. Doordat de ondergrondse containers verouderd zijn, kwam er steeds vaker grond- en regenwater in de betonput. Het risico dat partijen textiel worden afgekeurd werd hiermee erg groot.

Het kringloopbedrijf zorgt ook voor legen en onderhoud van de container en voor verwerking van het textiel. Het legen gebeurt handmatig. Vochtig en verkeerd aangeboden textiel kan er direct uit gesorteerd worden. Hiermee creëert Opnieuw & Co een reguliere baan en drie werkervaringsplaatsen voor Albrandswaardse mensen uit de Participatiewet.

Het ingezamelde textiel wordt gerecycled en verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten, zoals garens voor de vervaardiging van vloerbedekking, dekens, vilt voor geluidsisolatie, vulmateriaal voor bijvoorbeeld dashboards, autostoelen, matrassen, meubilair en voor papierproductie.

Advertenties uit de krant