Afbeelding

Popschool Portland viert eerste lustrum

Algemeen

RHOON - De zolderkamer is niet groter dan negen vierkante meter, maar het biedt meer dan genoeg ruimte voor Anton Arema (52) om zijn jarenlange ervaring en kennis van muziek, op zijn leerlingen over te dragen. Anton is in de Albrandswaardse muziekscene geen onbekende. Met het duo Big Bucks & Easy Money en de band K'BAM was hij al diverse malen op Griendpop te gast.

Komend weekend staan twee optredens gepland op het Oerol festival op Terschelling.

Op negenjarige leeftijd zagen de ouders het talent van zoon Anton al. Geen muziekinstrument kon hij voorbij lopen zonder er even op 'gespeeld' te hebben. Uiteindelijk resulteerde dat talent in een succesvolle opleiding klassieke gitaar aan het conservatorium, gevolgd door een opleiding tot popdocent.

Zijn onderneming, Popschool Portland, bestaat vijf jaar. ,,Het idee van de popschool is eigenlijk op het schoolplein begonnen", zegt Anton hierover. ,,Door de vraag van ouders of ik zoon of dochterlief muziekles kon geven, ontstond het idee een popschool te beginnen. Al snel bleek dat een goed idee, want na één keer folders in de wijk verspreiden, kreeg ik al veel aanmeldingen."

Kinderen kunnen vanaf acht jaar de muzieklessen, met een eigen instrument naar keuze, volgen. Onder het motto 'Je bent nooit te oud om te leren' is er, bijna vanzelfsprekend, geen eindleeftijd aan de opleiding.

,,De lessen verlopen volgens een bepaald leerplan, maar ik vind het belangrijk dat de cursisten hun 'eigen' muziek kunnen spelen. Ik vraag dan ook of ze vijf liedjes mee willen nemen waarvan we er één uitkiezen. Je ziet ze, niemand uitgezonderd, groeien als ze met hun idool op YouTube mee kunnen spelen."

De rasmuzikant geeft ook les aan bands. ,,Zet elf top voetballers bij elkaar in het veld en je hebt nog geen winnend team. Zo is het ook met muzikanten. Timing, ritme, dynamiek en balans zijn heel belangrijk om een band succesvol te laten zijn. Ik coach ze daarin."

Blijft natuurlijk de vraag of de buren van de Kwartlaan in Rhoon ook blij zijn met de popschool. Anton lacht. ,,Ik geef de buurman ook les en de achterburen en die daarnaast. In de vijf jaar dat ik thuis les geef is er nog nooit een klacht geuit over het geluid. De individuele lessen worden dan ook op normale tijden gegeven en met de bands oefen ik in een ruimte in Rotterdam."

Zondag 1 juli is ter afsluiting van het seizoen een leerlingenconcert in het JCA-gebouw. Dertig leerlingen treden dan individueel op. Ze doen daarmee podiumervaring op en ouders en familie kunnen de vorderingen van hun naasten beluisteren.

Toegang is gratis, maar er is beperkte ruimte en vol is vol.

Advertenties uit de krant