Afbeelding

Boodschap Bert Euser: Vrijwilliger steeds belangrijker

Algemeen

Door Yvonne Schults

ABRANDSWAARD - Voormalig wethouder Bert Euser gaf een boeiende lezing tijdens de vierde editie van het Verhalenhuis op 24 mei. Als geroutineerde spreker nam hij het publiek, een twintigtal geïnteresseerde luisteraars, mee in de wereld, die vrijwilligerswerk heet. Bert legde uit dat een gemeente niet kan excelleren zonder de inbreng van enthousiaste vrijwilligers. Ook in Albrandswaard zijn vele initiatieven succesvol dankzij de inbreng van burgers, zoals de vele sport- en muziekverenigingen, bij de scouting, in de zorg, maar ook geschiedenis gerelateerde initiatieven (zoals Rolf en omtrent Kasteel van Rhoon) en nog veel meer. Denk ook eens aan het Verhalenhuis zelf, dat door Stichting Gemeenschapsfonds Albrandswaard samen met Zorgboerderij De Buytenhof is opgezet. De organisatie wordt door vrijwilligers geregeld en de heerlijke maaltijd wordt door vrijwilligers bereid . Bij alle organisaties die gebruik maken van de diensten van vrijwilligers heerst altijd een latente angst dat de inzet van vrijwilligers een te vrijblijvend karakter heeft en dat projecten bij vertrek van vrijwilligers stilvallen. In de praktijk blijkt dat echter ongegrond, want vele verenigingen bestaan al vele jaren. Vertrekt er iemand, dan wordt diens plek vaak vanzelfsprekend door een ander overgenomen. Het verenigingsleven bloeit als nooit tevoren en in de loop der jaren zijn ook vele nieuwe initiatieven ontstaan. Het is dus niet ondenkbaar dat ook op andere plekken, die voorheen uitsluitend tot het 'professionele domein' behoorden, de rol en inbreng van burgers zal toenemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan participatie bij het zwembad of het georganiseerd opwekken van energie via zonnepanelen. Kortom, de rol van de burger als vrijwilliger is niet meer weg te denken en wordt steeds belangrijker!

Laatste Verhalenhuis voor de zomer
De hierboven beschreven editie van het Verhalenhuis was de op-een-na-laatste. Het laatste fluitsignaal voor de zomervakantie wordt 21 juni gegeven door Rien Heijboer, sportarts van het Nederlands voetbalelftal, over Oranje en wat u niet in de krant las. Na de laatste editie wordt het Verhalenhuis geëvalueerd door de programmacommissie. Binnenkort volgt meer nieuws.

Feiten en cijfers
Op 21 juni om 18.30 uur start de avond bij zorgboerderij De Buytenhof met een diner, bestaand uit een hoofdgerecht, een dessert, koffie/thee en twee drankjes. Tussen de gangen door vertelt Rien Heijboer u allerlei sappige anekdotes. Kaarten á 20 euro zijn verkrijgbaar bij boekhandel Het Witte Huys en De Buytenhof zelf. Het Verhalenhuis is een initiatief van Stichting Gemeenschapsfonds Albrandswaard in samenwerking met de Buytenhof. Voor meer informatie kan men terecht op https:\\verhalenhuisalbrandswaard.nl

Afbeelding

Advertenties uit de krant