Afbeelding

Dag van de Bouw: kom kijken bij De Thuishoeve

Algemeen

POORTGUAAL - De Thuishoeve, de boerderij aan Kerkstraat 25 te Poortugaal, neemt deel aan de Dag van de bouw op zaterdag 2 juni. De aannemers en de architecten, die sinds september 2017 de monumentale boerderij restaureren, vertellen van alles  over hun werk. Op deze dag is de bouwplaats van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek.

Stichting De Thuishoeve restaureert op dit moment de boerderij aan de Kerkstraat. De boerderij waarop De Thuishoeve zich vestigt, in het dorp Poortugaal bekend als Boerderij Verhoeff, kent een lange geschiedenis. Op een balk aan de oostelijke zijde is het jaartal 1630 geschilderd, maar er is ook een steentje te vinden met het jaartal 1818, wat duidt op een herstelling of uitbreiding. Al voor deze bebouwing werd deze plek bewoond: de boerderij staat op een zeer oude huisterp (werf) die werd aangelegd in de strijd tegen het binnendringende zeewater.
In de huidige vorm is de evenwichtige stijl van de vroege 19e eeuw te herkennen, zowel in de voorgevel als in verschillende constructieonderdelen en in het interieur. Vanaf de Kerkstraat, vroeger de centrale as van het dorp Poortugaal, kun je het open landschap met haar weilanden zien via het boerenerf. Al deze elementen maken Boerderij Verhoeff tot een boerderij met een hoge monumentale waarde.
September 2017 startte de ambachtelijke aannemer Den Hoed de restauratie en de voortgang daarvan is te bekijken op het YouTube kanaal van de Stichting De Thuishoeve: www.dethuishoeve.nl/you-tube/
Volgens de planning nemen de nieuwe bewoners de boerderij in het voorjaar van 2019 in gebruik.
In het voorhuis en het achterliggende deel bouwt aannemer Den Hoed meerdere woningen. Een beheerderswoning (voorhuis) met plek voor 8 (eigen en pleeg-)kinderen, twee woningen voor 6 18+ pleegkinderen en een woning voor een echtpaar met 4 (eigen en pleeg-)kinderen. In het nieuwe gebouw, naast de boerderij, gebouwd door aannemer Burg Bouw, krijgt ook een gezin met (pleeg)kinderen hun onderkomen. Iedereen die op de boerderij komt wonen, speelt een rol bij de pleegzorgopvang.
Naast de woningen, in de zogenoemde deel (de werkruimte in de stal of schuur van een boerderij wordt van oudsher 'de deel' genoemd) komt ook een gemeenschappelijke ruimte voor uiteenlopende activiteiten.

Advertenties uit de krant