Afbeelding

Maak gebruik van WhatsApp

Algemeen

Ook de wijkagent is een voorstander om WhatsApp in te zetten om leefomgevingen veiliger te maken.
Om WhatsApp goed, veilig en betrouwbaar in te zetten moeten we met elkaar wel spelregels afspreken.
De spelregels voor het gebruik van de Straat-WhatsApp zijn: deelnemers hebben minimaal de leeftijd van achttien jaar en de deelnemers zijn woonachtig en/ of werkzaam in de straat/ buurt/ wijk van de groep;WhatsApp is een burgerinitiatief.
De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Gebruik WhatsApp volgens de SAAR methode:
S = Signaleer, als u een verdachte situatie heeft ontdekt.
A = Alarmeer, bel 112, politie is aanrijdend en zal spoedig ter plekke zijn.
A = App je waarneming aan de whatsapp-groep, meldt dat u 112 heeft gebeld.
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon
De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. ('zaak stuk te maken'). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico's, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden of discrimineren. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels of wetten.
Het versturen van foto's van een verdachte is alleen toegestaan ten behoeve van het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk of van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
Gebruik deze WhatsApp groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.
Is er behoefte aan een 'babbel WhatsApp-groep', maak dan een tweede groep aan. De straat-WhatsAppgroep is alleen om verdachte omstandigheden te melden. Mocht er behoefte zijn aan advies of nadere uitleg, dan kan men de wijkagent altijd benaderen. Ook kan de wijkagent voor stickers zorgen, die tonen dat er een WhatsApp-groep actief is in de straat. Deze stickers hebben een preventieve werking. Daarbij komt dat het vormen van een straat-WhatsApp groep een sociale werking heeft. Men maakt namelijk contact met bewoners in uw straat. Met de komende vakantieperiode weer in zicht is het een fijn gevoel dat de omgeving op uw huis past u van uw vakantie geniet. Kortom: doen.
Zoals gewoonlijk kijk ik er weer naar uit u te ontmoeten.

Frank Vonk,
wijkagent Poortugaal,
06-52568553
(ook op WhatsApp)

Advertenties uit de krant