<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl

Wil je een hond in huis? Adopteer er een uit Kos

  •   282 keer gelezen

REGIO – Er zijn van die mensen die zoveel liefde voor dieren hebben dat ze al hun vrije tijd daarin stoppen. Daar is Ingrid er een van. Deze Poortugaalse dame zou het liefst zoveel mogelijk weken per jaar op Kos vertoeven om zo de stichting Atlas Animalproject te helpen om voor de honden en katten daar te zorgen. Maar jammer genoeg gaat dat niet, daarom werkt ze vooral vanuit Nederland. Ingrid is gastgezin, haalt de hondjes op van Schiphol en is dagelijks bezig met het werven van adoptiegezinnen.

Door Astrid Potuijt

,,Ik ben een hondenmens. Ik houd enorm van honden, maar doordat ik druk en alleenstaand ben, kan ik geen meer hond hebben. Ik vind namelijk dat je daar voldoende tijd voor moet hebben", vertelt Ingrid. ,,Drie jaar geleden kwam ik in contact met Atlas Animalproject. Zij zetten zich in voor dieren op de eilanden Kos, Kreta en Lefkas."
Ten eerste gaat de stichting nieuwe aanwas van zwerfdieren tegen door de honden en katten te steriliseren en castreren. Daarnaast werken ze samen met gastgezinnen en asielen op de eilanden waar de dieren verblijven. Er worden projecten gefinancierd die als doel hebben om dieren een beter leven te geven en educatieve projecten gestimuleerd omtrent dierverzorging.

Asiel
,,Ieder levend wezen heeft recht op een bestaan", zegt Ingrid. ,,In Kos is een asiel waar honden en katten mogen verblijven. De mensen die dit asiel runnen hebben veel liefde voor de dieren en doen dit naast het werk in een eigen restaurant. Ze vangen hier honden op, maar helpen ook mensen die bijvoorbeeld een zwangere hond hebben. Inwoners van Kos kunnen dit vaak niet betalen en wenden zich dan tot het asiel. Hier wordt de hond opgevangen, de puppy's worden in Nederland ter adoptie gesteld en de eigenaren krijgen de hond gecastreerd terug. Zo kan het niet nog een keer gebeuren. Alle honden die naar Nederland komen, worden voorzien van een chip en een Europees paspoort."

Zwerfkatten worden van straat geplukt, geholpen en gemerkt terug op straat gezet. Hierdoor blijft vermenigvuldiging uit en dat scheelt aanzienlijk in het aantal zwerfkatten.

Adoptie
Ingrid is pas nog op Kos geweest. ,,We hebben op de heenweg de lege benches en medicijnen meegenomen en op het eiland goede foto's van de honden gemaakt om ze in Nederland ter adoptie te kunnen aanbieden. Een goede foto is essentieel voor de adoptie. Vaak zijn honden ook gewoon leuker in het echt dan op de foto. De honden worden ingeschat op karakter. Op de terugweg naar huis hebben we een aantal honden meegenomen. Dit kan iedereen trouwens doen. Mensen die op vakantie gaan op een van deze eilanden kunnen zich melden als vluchtbegeleider. Het enige wat ze hoeven te doen is de hond mee te nemen – deze komt dan op de vluchtbegeleiders naam te staan -  en later weer op te halen bij de douane. Daarna worden de honden meteen overgenomen door de mensen van de stichting. Het voordeel is dat je de lange rijen bij de incheckbalie op deze manier ook omzeilt."

De nieuwe eigenaren halen de honden uit de bench, waardoor de hond meteen weet wie zijn nieuwe baas is. ,,Ik heb nog niet meegemaakt dat een hond niet kon wennen bij het nieuwe gezin. Het zijn stuk voor stuk schatten van beesten", gaat Ingrid verder. ,,De puppy's zitten met andere honden bij elkaar in een hok op Kos en daardoor leren ze heel sociaal zijn. De honden voeden elkaar op. Ze mogen pas naar Nederland als ze alle inentingen hebben gekregen. Trauma's hebben deze honden niet. En voor de katten geldt eigenlijk hetzelfde verhaal.

Adoptiegezinnen
Ingrid is dagelijks met 'haar' honden bezig. Ze onderhoudt het contact met de adoptiegezinnen waar een hond geplaatst is en van sommige gezinnen vangt ze de hond zelfs een dag per week op. Ook voordat er een plaatsing plaatsvindt, neemt zij haar taak heel serieus. ,,Ik kijk echt of er een goede match is tussen hond en baas. De honden die nog geen adoptiegezin hebben, komen dan bijvoorbeeld bij mij in afwachting op een baasje. Hier ben ik dus veel mee bezig. We gaan ook niet over een nacht ijs, maar gaan we eerst eens samen met de hond en de nieuwe baas wandelen voordat we overgaan op de adoptie."

,,Honden zijn echte maatjes", zegt Ingrid. ,,Een hond is trouw en altijd blij om je te zien. Je wordt gedwongen om naar buiten te gaan, waardoor het ook goed is voor het sociale leven. Voor kinderen vind ik het persoonlijk ook echt een must om op te groeien met een huisdier. Mij geven honden veel energie en ik doe dit met zoveel liefde. In de toekomst hoop ik weer een eigen hond te hebben. Of eigenlijk liever twee. Die komen dan natuurlijk van Kos."

Stichting Atlas Animalproject kan men op verschillende manieren steunen. Lees hierover alles op www.atlasanimalproject.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221959&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>