In Rhoon prijkt de Blauwe Vlag weer in de haven.
In Rhoon prijkt de Blauwe Vlag weer in de haven.

Blauwe vlag voor jachthaven

Algemeen

RHOON - De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 185 Blauwe Vlaggen toegekend. Het ging om 123 jachthavens en 62 stranden. Jachthaven Rhoon ontving dit keurmerk donderdag 3 mei in Jachthaven Uitgeest.

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of Jachthaven Rhoon nog aan de vereisten voldoet.
Jachthaven Rhoon ontving de Blauwe Vlag voor de veertiende keer op rij. ,,We zijn erg trots op de Blauwe Vlag", zegt Piet Floris van Jachthaven Rhoon. ,,We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij we duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormt daarbij een goed instrumentarium. Iedereen binnen ons bedrijf weet waar hij of zij aan toe is."

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

Groene Wimpel
Jachthaven Rhoon ontving boven op de Blauwe Vlag ook de zogenoemde Groene Wimpel. Deze Groene Wimpel is een waardering voor extra inspanningen die de koplopers van Blauwe Vlag jachthavens verrichten op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop 'environmental education' wordt geïmplementeerd en de andere criteria worden toegepast.
Met het hijsen van een grote spinaker met Blauwe Vlag logo op de kade van jachthaven Uitgeest door de burgemeester van Uitgeest mevrouw Wendy Verkleij, juryvoorzitter Patrick Poelmann en KMVK voorzitter Derk Jan Verstand werd het Blauwe Vlag seizoen 2018 feestelijk ingeluid.

Advertenties uit de krant