Afbeelding

318 kinderen geslaagd

Algemeen

Ik wilde nog eventjes terugkomen op de fiets verkeersexamens van 9, 11 en 16 april. Dit jaar deden 320 leerlingen van groep 7 van de basisscholen in Albrandswaard mee aan het fiets verkeersexamen. Ik ben zeer tevreden want daarvan zijn er maar twee gezakt. Dat is een mooi resultaat. Fijn dat er ook weer 36 ouders zich hadden opgegeven als vrijwilliger om de posten te bemannen. Zonder deze ouders kan het fietsverkeersexamen echt niet doorgaan. Dus nogmaals bedankt.
In de tien jaar dat ik het fietsverkeersexamen bij de politie organiseer, is er nog nooit een aanrijding gebeurd. Maar dit jaar werd dit toch een uitzondering helaas. Dit jaar is tijdens het fietsverkeersexamen van de een kleine aanrijding gebeurd op de Zwaardijk met een deelnemende leerling uit Rhoon. Een fietser dacht over te kunnen steken, echter van rechts kwam een personenauto. Beide raakte elkaar net, maar gelukkig was er geen letsel. Wat wel knap is, is dat deze leerling het verdere examen heeft uitgereden en geen verdere fouten heeft gemaakt. De lichte krasschade aan de auto is natuurlijk geregeld.
Toch wil ik echter nog eventjes een kanttekening plaatsen. Wat opviel dit jaar was dat er een tiental fietsen niet waren voorzien van een goedwerkende bel. Ook waren er een aantal met gladde banden of niet goed werkende remmen. Verder hadden veel fietsen geen goede handvatten op het stuur. De dopjes aan de uiteinden zaten er niet meer. Dit betekent dat als een kind te val zou komen, dit de buik zou kunnen perforeren.
Allemaal punten die cruciaal zijn om veilig deel te kunnen nemen aan het fiets verkeersexamen. Deze fietsen moesten we dus eigenlijk afkeuren. Als je de gespannen gezichtjes van deze kinderen ziet, begrijp je dat dan het huilen nader staat dan het lachen. Dit jaar zijn we creatief geweest met het oplossen ervan.
Echter: ik wil benadrukken dat ik volgend jaar strenger op deze punten zal zijn en dat de kinderen dus echt niet mee mogen doen. Dat zou toch erg jammer zijn. Daarom wil ik de ouders op voorhand vragen, welke nu nog kinderen in groep 6 hebben zitten, het volgend jaar serieus te nemen en de fiets van hun zoon of dochter goed na te (laten) kijken. Ik geef de leerkracht altijd een lijst met punten, die aan de ouders wordt uitgedeeld, zodat de ouders precies weten wat er allemaal aan een goedwerkende fiets moet zitten. Ik ben altijd positief dus ik hoop dat dit ten harte wordt genomen en dat alle kinderen volgend jaar met een goedwerkende fiets deel gaan nemen aan dit examen. Nogmaals mijn dank aan een ieder die dit jaar de fietsexamens mogelijk hebben gemaakt. Top!
En tot volgend jaar.

Emy Kuivenhoven,
Wijkagent Poortugaal

Advertenties uit de krant