Bas de Ruiter: ,,We hebben korte, informele lijnen met elkaar.
Bas de Ruiter: ,,We hebben korte, informele lijnen met elkaar.

'Als mensen niks zeggen, is het er niet'

Algemeen

ALBRANDSWAARD – "Een GGZ-instelling is verantwoordelijk voor de veiligheid van de patiënten, de medewerkers en voor de omgeving rond de instelling. Daar zit wel een behoorlijke uitdaging: je kunt immers niet altijd en overal een oppasser meesturen." Burgemeester Hans Wagner, portefeuillehouder openbare orde en veiligheid, erkent dat een psychiatrische instelling van het formaat van Delta in Poortugaal tot overlast-situaties kan leiden.

,,De GGZ-instelling behoort daarop in te grijpen. Maar dat kan alleen als er meldingen van overlast worden gemaakt." Zowel Wagner als Bas de Ruiter, teamchef van Basisteam Oude Maas (politie) hameren bij de inwoners van Albrandswaard op het maken van meldingen als zij willen dat de situatie voor hen verbetert. "Als mensen niets zeggen, gebeurt er niets; de omvang van de overlast is dan niet bekend", aldus Wagner. ,,Als men wil dat Delta iets tegen de overlast doet, moeten er wel meldingen zijn. En als men een melding maakt, meldt het dan ook bij de gemeente en de politie."
Bij overlast kun je denken aan zaken als openbare dronkenschap, wildplassen, hinderlijk gedrag, agressie of mensen lastigvallen. ,,Het is een klein aantal patiënten dat dit doet", meldt de burgervader. ,,En gelukkig ervaart het overgrote deel van de bevolking in Albrandswaard geen overlast. Maar ook dat handjevol krijgt mijn volledige aandacht."
Behalve dat de verantwoordelijkheid bij de instelling ligt, meent teamchef Bas de Ruiter dat het ook beter is als Antes/Delta ingrijpt in plaats van de politie. ,,Dat is meestal zinniger dan een strafrechtelijke aanpak. Daar hebben de patiënten niets aan. We gaan hiertoe alleen over als dat echt nodig is."
Beide heren zijn van mening dat de situatie rondom het Delta terrein al verbeterd is. ,,We hebben twee jaar geleden veel last gehad van het gebruik van verdovende middelen", vertelt Bas de Ruiter. ,,Toen hebben wij samen met Delta acties gehouden en dat had effect. Er is bijvoorbeeld opgetreden tegen de overlast en de handel in verdovende middelen (drugs) in de omgeving van het Delta, maar ook werden maatregelen genomen zoals het snoeien van bosjes."
De Ruiter meldt daarbij dat omwonenden ook zelf kunnen bijdragen aan het handhaven van een veilige situatie. ,,We kunnen als politie niet de hele dag in de omgeving van het Delta aanwezig zijn. Dus wanneer iemand een verdachte situatie ziet, meldt dat dan. Overigens geldt dat niet alleen voor rondom het Delta terrein, maar voor de hele gemeente."
Daarnaast is er een goede samenwerking tussen Antes (Delta), de gemeente en de politie, zeggen Wagner en De Ruiter. ,,We hebben korte, informele lijnen en kunnen elkaar aanspreken op zaken die niet goed gaan of gegaan zijn", vertelt De Ruiter. Ook met de Plusmarkt in Poortugaal heeft Delta afspraken: ,,Bijvoorbeeld over hoeveel mensen er naar binnen mogen", aldus Wagner. Maar er kan nooit helemaal voorkomen worden dat mensen onaangepast gedrag vertonen, vult de burgemeester aan. ,,Patiënten van een GGZ-instelling zitten daar omdat ze worden behandeld. En er zitten nu eenmaal personen tussen die verward gedrag kunnen vertonen of hebben vertoond. Dat kan eigenlijk iedereen overkomen. Veel mensen realiseren zich dat niet omdat er niet over gesproken wordt, maar 25 procent van de Nederlandse bevolking heeft wel eens een behandeling gehad voor een psychische aandoening."
,,Dat ik geluiden hoor dat er niets wordt gedaan met klachten, leidt dan bijna tot een self fullfilling prophecy", meent Wagner. "Er gebeurt echt iets mee. Komen er veel meldingen dan ga ik direct het gesprek aan met Antes en kan er gericht tegen de overlast worden opgetreden."

Advertenties uit de krant