Veldstruweel levert een bijdrage aan akkernatuur.
Veldstruweel levert een bijdrage aan akkernatuur.

Experiment Zegenpolder

Algemeen

ALBRANDSWAARD - In de Zegenpolder tussen de Essendijk en de Rhoonse Grienden is vorig jaar een experiment akkernatuur gestart. Het doel hiervan is te onderzoeken op welke wijze landbouw en natuur weer nader tot elkaar kunnen worden gebracht. Het is een zoektocht naar een natuurinclusieve vorm van landbouw met een rendabele gewasproductie.

De verschillende natuurmaatregelen zijn essentieel voor de terugkeer van planten en dieren. Voorbeelden hiervan zijn vogelakkers, insectenranden en flora-akkers.
Sinds vorige week is daar nog een element aan toegevoegd, het zogenoemde veldstruweel. Dit zijn laagblijvende struiken waaronder Sleedoorn, Meidoorn, Gewone vlier en Hondsroos. Deze zorgen bijvoorbeeld voor schuil- en nestelgelegenheid voor vogels, nectar- en stuifmeelaanbod voor insecten en een aantrekkelijk landschap voor de recreant.

Combinaties
Met hulp van vrijwilligers zijn de veldstruwelen pleksgewijs neergezet, variërend in formaat van enkele vierkante meters tot zo'n honderd vierkante meter. Hoewel dit relatief kleine oppervlaktes zijn, levert het een grote bijdrage aan de natuurlijke diversiteit in het agrarisch gebied. Onderzoek moet uitwijzen welke combinaties het meest effectief zijn voor het behalen van de gewenste resultaten omtrent akkernatuur. Op termijn kunnen dergelijke maatregelen in het gehele Buijtenland van Rhoon worden toegepast.

Advertenties uit de krant