Afbeelding

VVD wederom de grootste in Albrandswaard

Algemeen

ALBRANDSWAARD - De VVD is - net als vier jaar geleden - als winnaar uit de bus gekomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Albrandswaard. De partij behaalde vijf zetels, één minder dan in 2014. Dat blijkt uit de eerste uitslag. De definitieve verkiezingsuitslag wordt vrijdag 23 maart bekend gemaakt.
EVA behaalde vier zetels (één zetel verlies in vergelijking met vier jaar geleden). Nieuwkomers tijdens deze verkiezingen Stem-Lokaal en Leefbaar Albrandswaard sleepten er drie in de wacht. CDA bleef stabiel met twee zetels. De overige partijen, ChristenUnie-SGP, NAP, PvdA en GroenLinks krijgen tot nu toe één zetel toebedeeld. Daarmee blijft de CU-SGP gelijk en lijden de NAP en PvdA een zetel verlies. Nieuwkomer GroenLinks snoepte er een weg, de overige 'verloren' zetels bij de gevestigde partijen gingen naar Leefbaar Albrandswaard.
Alle negen partijen, die meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen, hebben met deze uitslag een plek in de nieuwe gemeenteraad. 
,,Het is een geweldig resultaat dat we de grootste partij zijn gebleven", reageerde Marco Goedknegt, lijsttrekker van de VVD, na afloop. ,,Ik heb er enorm veel zin in de komende tijd te kijken met welke partijen we een coalitie gaan vormen. Het zal best lastig zijn met de versnippering." Vandaag, donderdag 22 maart, volgen de eerste gesprekken. ,,Ik wil snel aan tafel met alle partijen. Mijn doel is om eind april, begin mei, een coalitie te hebben."  
Bas Boender, lijsttrekker van Leefbaar Albrandswaard, was zeer tevreden over het resultaat. ,,We zijn van niks naar drie zetels gegaan. Dat is een fantastische overwinning. Het resultaat is naar verwachting. Het zal een mooie ervaring zijn om onze standpunten te mogen uitdragen en uitvoeren." 
Ook nieuwkomer GroenLinks was te spreken over de zetel die de partij behaalde. James Scharink: ,,Ik ben heel blij dat we hier in de raad van Albrandswaard komen; dat er nu een plek is voor ons." 
Martijn Heezen kon met Stem-Lokaal weer rekenen op drie zetels. Hoewel het voor het eerst meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen, heeft de partij al drie zetels in de raad nadat de drie raadsleden bij OPA opstapten en verder gingen onder Stem-Lokaal. ,,Ik ben heel blij dat we er drie hebben gehaald. Met twee hadden we niet mogen mopperen, maar ik had gehoopt op drie. Nu moeten we samen verder gaan kijken; met elkaar het gesprek in- en aangaan." 
Sander van der Kaaij van het CDA liet weten ergens in het achterhoofd op drie zetels te hebben gehoopt. ,,Maar wij zijn als enige partij gehandhaafd gebleven; we hebben geen verlies geleden. Ik vind dat een prestatie in dit nieuwe landschap." Echter, ook de ChristenUnie-SGP kon waarschijnlijk rekenen op de vaste schare kiezers. Want deze partij bleef ook gelijk. ,,We hebben er weer een", reageerde Frans van Zaalen. ,,Onderaan de streep zijn we blij dat we toch weer in de raad zitten." 
Hans van der Graaff van de PvdA: ,,Zoals Ramses Shaffy zei: We leven nog. Ik ben wat dat betreft opgelucht. Maar ik voorzie een lastige coalitievorming. Het wordt nu zoeken naar een stabiel bestuur." 
Maret Rombout van EVA zei 'een beetje teleurgesteld' te zijn. ,,Ik had toch een beetje gehoopt op vijf zetels. Dat we een zetel gezakt zijn, is jammer. We blijven wel de grootste lokale partij. Nu is het afwachten met wie de VVD een coalitie gaat vormen. Het zal een zoektocht zijn naar programma's die bij elkaar passen en chemie tussen mensen." 
De opkomst in Albrandswaard was 54,5 procent. In totaal brachten 10.607 inwoners hun stem uit, van de 19.464 opgeroepen kiezers. Er waren 32 ongeldige stemmen, 51 blanco stemmen en 10.575 stemmen werden uitgebracht op een kandidaat. 
Vrijdag 23 maart volgt de definitieve verkiezingsuitslag. Het afscheid van de huidige gemeenteraad is maandag 26 maart. De nieuwe gemeenteraadsleden worden donderdag 29 maart geïnstalleerd.
Foto's: fotoSJORS

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant