Hans Wagner en Winni Bruin kunnen uren over het hospice vertellen.
Hans Wagner en Winni Bruin kunnen uren over het hospice vertellen.

'Het hospice hoort bij de gemeenschap'

Algemeen

BARENDRECHT/ALBRANDSWAARD - ,,Dit is zo mooi. Het is zo waardig. Ik zou willen dat dit initiatief ook door iedereen in Albrandswaard gedragen wordt." Burgemeester Hans Wagner is ambassadeur van Hospice De Reiziger in Barendrecht. En dat hij het hospice een warm hart toedraagt, blijkt uit al zijn woorden als ik hem en bestuurslid en vrijwilligster Winni de Bruin erover spreek.

Door Marianne Vermaat

Zorgen. Dat is de basis, die in het hospice duidelijk de boventoon voert. En hoe. Het zit de vrijwilligers, die hier voor mensen zorgen die in het laatste stadium van hun leven zitten, duidelijk in het bloed. Dat blijkt wel als ik in de woonkamer van het hospice zit met Winni de Bruin en Hans Wagner om een verhaal op te tekenen. Zodra zij er lucht van krijgen dat ik nog niet geluncht heb, zorgen zij ook - ongevraagd - meteen voor mij. Ik krijg verse tomatensoep en twee broodjes voorgeschoteld. Dit zijn de mensen die ertoe doen, besef ik. En dat beaamt Winni ook: ,,Alle mensen die hier werken, doen dit werk met hun hart."

Het hospice is gelegen op een idyllische locatie en gehuisvest in een monumentale boerderij aan de Voordijk. Het is er rustig, vredig. ,,Als je hier de laatste fase van je leven mag verblijven, kan ik me voorstellen dat het fijn is. En ook aangenaam voor vrienden en familie. Hier word je omgeven door zoveel liefde", zegt Hans Wagner. Winni de Bruin vult aan dat hier bijna alles kan. ,,Partners mogen blijven slapen, er zijn huisdieren geweest en er was ook eens een Surinaamse mevrouw waarbij er twaalf mensen op de kamer bleven slapen. En er zijn ook families geweest die hier kerst kwamen vieren. Wij kijken echt naar de wensen van de mensen die hier verblijven."

De Reiziger is een zogenaamd 'bijna-thuis-huis'. ,,Eigenlijk een bed and breakfast voor het laatste stukje van je leven", legt Winni de Bruin uit. ,,Dat betekent dat wij geen high care leveren of een verlengde van een ziekenhuis zijn." Het hospice is afhankelijk van giften. ,,Het is mooi hier, maar dat is tegelijkertijd onze achilleshiel: mensen denken snel dat we niks nodig hebben. Maar alleen met giften kunnen we blijven draaien."

Alle gasten die in het hospice verblijven, hebben een eigen kamer. Het gaat om mensen wiens levensverwachting is gesteld op maximaal drie maanden. Er zijn zes kamers. De vrijwilligers verzorgen de gasten. Zij kregen eten, drinken en worden gewassen, als zij dit niet meer zelf kunnen. Wanneer iemand medische zorg nodig heeft, zoals een prik, dan komt de thuiszorg langs. Er wordt samengewerkt met huisartsen in de regio, maar soms komt een huisarts weken niet. Winni de Bruin: ,,Omdat het simpelweg niet nodig is."
Maar het werk als vrijwilliger kan zwaar zijn. ,,Je weet pas hoe het is als je het meemaakt", reageert vrijwilligster Elly, die net de woonkamer inloopt. ,,Het kan zwaar zijn. Maar je kunt gelukkig met elkaar erover praten of met een coördinator als je ergens mee zit."
De Reiziger kent een vrij constante groep vrijwilligers. ,,Het is stevig werk en vraagt enige robuustheid. Je komt heel dicht bij de mensen. Het is intiem", aldus Wagner.
Winni de Bruin is naast bestuurslid ook vrijwilligster. Wie dit werk wil doen, kan een keer of drie meelopen met een coördinator. Wie dan nog steeds hier wil werken, krijgt een opleiding. ,,De drempel om dit werk te kunnen doen, zit in jezelf", meent Winni de Bruin. ,,Voor mij is het niet moeilijk want ik ga niet dood. Maar ik moet na afloop wel altijd even in mijn auto zitten om alles te laten bezinken. Ik had van te voren niet gedacht dat het zo zou zijn."

Dat Hans Wagner ambassadeur van Hospice De Reiziger werd, was vanzelfsprekend voor hem. ,,Ik had geen moment twijfel om dit op te pakken. Dit hoort bij de gemeenschap. En het stopt niet bij de gemeentegrens. Wij hebben binnen Albrandswaard geen hospice, maar dit hospice is voor heel Midden IJsselmonde. Mensen mogen weer kind of partner zijn en worden ontzorgd als hun dierbare zijn of haar laatste tijd in de hospice kan doorbrengen. Dat is heel anders dan mantelzorger zijn. Dit geeft rust en tijd voor elkaar."
Als ambassadeur en burgervader van Albrandswaard vindt hij dat iedereen in zijn gemeente van het bestaan van De Reiziger moet weten en het liefst ziet hij dat iedereen het initiatief steunt. ,,Onze eigen Albrandswaarders zijn hier ook mee geholpen. Ik hoop dat er ook vanuit onze gemeente meer steun komt van alle mogelijke partijen. De professionele zorgaanbieders horen dit te weten en huisartsen behoren dit concept te dragen. Dit is een waardige plek vol zorg en liefde dat [moet dat niet zijn: die?] ook de voorzieningen voor Albrandswaarders completer maakt."
Meer weten? www.hospicedereiziger.com.

Advertenties uit de krant