Afbeelding

Hoe blust de brandweer als het vriest?

Algemeen

Natuurlijk komen wij ook blussen wanneer wij gealarmeerd worden voor een brand in de winter en bij vrieskou. Maar bij sneeuw, ijs en strenge vorst hebben wij wel wat extra uitdagingen. Hieronder beschrijven we de uitzonderlijke situaties en wat we als oplossing hebben.
Om te blussen gebruiken wij 95 procent van de gevallen gewoon ouderwets water. In het kort: om water te laten verdampen, is veel warmte nodig. Deze warmte wordt aan het vuur onttrokken waardoor de temperatuur daalt en het vuur niet meer kan branden. Tevens neemt de stoom (1 liter water wordt 1700 liter stoom) zuurstof weg. Gelukkig hebben we in normale omstandigheden voldoende water tot onze beschikking. Zo hebben we 2000 liter water bij ons voor de eerste aanval, daarnaast kunnen wij water tappen uit de drinkwaterleiding via een putje in de straat (weet u waar die bij u in de straat zit?) en we kunnen zogenaamd 'open water' gebruiken. We laten dan een zuigbuis zakken in een sloot, rivier, geboorde put of bluswaterriool en kunnen daar dan het water uit oppompen.
Nu onze uitdagingen wanneer het water bevriest. Bevroren tank: Ons voertuig staat vorstvrij gestald. Bij 5 graden Celsius springt de verwarming in de uitrukhal aan en zorgt dat het water in de tank niet bevriest. Wij zorgen dat de slangen en de pomp allemaal geen water meer bevatten voor wanneer we uitrukken. Doen we dat niet, dan kan dit water bevriezen tijdens het aanrijden en kunnen wij niet blussen.
Brandkraan niet kunnen vinden: Wanneer er sneeuw op de straten/stoepen ligt kunnen wij niet precies zien waar de putjes met de 'brandkraan' zitten. Via bordjes op de huizen of lantarenpalen en onze systemen aan boord kunnen we wel de locatie vinden, maar precies bepalen is lastig wanneer de hele straat wit is. U kunt ons helpen door zelf de putjes in uw straat sneeuwvrij houden zodat wij snel water hebben wanneer er bij u (in de straat) brand is.
Bevroren putjes: Wanneer we een putje gevonden hebben, zit deze vaak vastgevroren en kunnen we die dus niet openen. In de wintermaanden rijden we dan ook uitgerust met een gasfles en brander om de put te ontdooien.
Bevroren sloten: Wanneer we open water gebruiken (vaak in buitengebieden) en er ligt ijs op de sloot zullen we eerst een wak maken met onze knetterbijl ofwel kettingzaag.
Als we na het blussen water op de straten achterlaten strooien we dit altijd met strooizout om ervoor te zorgen dat we geen ijsplekken achterlaten.

Xander Breuls
Coördinerend bevelvoerder

Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/BrandweerAlbrandswaard en twitter @KazAlbr

Advertenties uit de krant