Afbeelding

Kindergemeenteraad

Algemeen

ALBRANDSWAARD - De gemeente Albrandswaard en ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat, houden donderdag 22 februari de Kindergemeenteraad.

Aan dit pro­ject doen 163 leer­lingen van basisscholen mee. De leerlingen houden zich een middag lang op het gemeente­huis bezig met lokale poli­tiek. Tijdens deze dag bedenken ze concrete plannen in het kader van het thema duurzaamheid. De gemeen­te heeft voor de uitvoering van het beste plan een bedrag van 2.500 euro beschikbaar.
De Kindergemeenteraad heeft als doel kinderen meer te betrekken bij politieke besluitvorming. Door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan, ervaren ze hoe politiek functioneert en hoe gemeentelijke besluiten tot stand komen.
Tijdens de werkdag op het gemeentehuis, voorafgaand aan de Kindergemeenteraad, voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden. Zij vertellen de kinderen over hun werk en geven hun standpunten over het thema duurzaamheid. Met deze informatie kunnen de leerlingen hun projectvoorstellen goed onderbouwen.
's Avonds adviseren de leerlingen in een Kindergemeenteraadsvergadering de gemeenteraad over de besteding van het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag. Het project dat de meeste stemmen krijgt, wordt door de gemeente uitgevoerd. Een unieke kans dus om als kind daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.
De Kindergemeenteraadsvergadering wordt 's avonds vanaf 18 uur voorgezeten door burgemeester Hans Wagner. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en de span­nende discussie te volgen die moet leiden tot het beste pro­ject.

Advertenties uit de krant