De bomen blijven voorlopig nog staan.
De bomen blijven voorlopig nog staan.

Kap op Rhoonse stort uitgesteld

Algemeen

ALBRANDSWAARD - De kap op de Rhoonse stort wordt uitgesteld. De gemeente wil eerst met betrokkenen tot een herinrichtingsplan komen, voordat de zaag in de vele bomen gaat. Wethouder Marco Goedknegt is dit onlangs overeengekomen met de provincie Zuid-Holland, die verantwoordelijk is voor de sanering.

Goedknegt laat weten dat er de komende tijd een werkgroep wordt geformeerd met de betrokken partijen, waaronder ook de bezwaarmakers. ,,We willen om tafel met de mensen die zich betrokken hebben getoond", aldus Goedknegt. ,,Alle partijen zullen in de werkgroep vertegenwoordigd worden." Het gaat dan om betrokken omwonenden, de Stichting Bomenridders Albrandswaard, Vereniging De Carnisse Grienden, de gemeente, de Provincie en de aannemer.

Met dit besluit wordt gehoor gegeven aan de opdracht van de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders, die in december 2017 in een motie werd verwoord. Daarin werd de wethouder gevraagd opnieuw in gesprek te gaan met de provincie en betrokken partijen en te zoeken naar alternatieven voor de herinrichting. Dit om te voorkomen dat er straks niets anders dan een kale vlakte overblijft.
Vorig jaar is de provincie gestart met de voorbereidingen voor de sanering van het gebied tussen de jachthaven en de Achterzeedijk in Rhoon. Voorafgaand daaraan is met onder andere omwonenden en de gemeente een plan opgesteld. In dit plan staat dat de stortlocatie wordt voorzien van een leeflaag van minimaal een halve meter dik. Daarnaast wordt aan de polderkant van de dijk een grondbuffer aangelegd van dertig meter breed, met aansluitend een sloot met zuiverende oever. De benodigde grond voor het afdekken van de stortlocatie en de aanleg van de grondbuffer wordt ontgraven in de naastliggende Zegenpolder.
Het was de bedoeling om rond deze tijd te beginnen met de kap. ,,De planning was voor het broedseizoen", reageert de wethouder. Nu er besloten is tot uitstel, kan het zijn dat de kap zomaar nog een jaar op zich laat wachten. Dit in verband met het hoogseizoen en het stormseizoen later in het jaar.
De komende tijd wordt al wel gestart met de sanering. ,,Het werk tegen de dijk en in de polder start al wel. Alleen de kap van de bomen stellen we uit", aldus de wethouder.
Hoewel er nog een hoger beroep loopt van de Stichting Bomenridders Albrandswaard, mag in theorie worden begonnen met kappen. ,,Op basis van de vergunningen, die we hebben verkregen, mag je beginnen, ook al loopt er nog een hoger beroep. In theorie mag de zaag erin. Maar als we in het ongelijk worden gesteld, plant je niet zomaar een boom terug. En wij willen graag goed optrekken met de betrokken partijen", aldus een woordvoerder van de provincie.

Wim Gé Warnaar van de Bomenridders was ten tijde het drukken van de krant nog niet op de hoogte van deze ontwikkeling. Maar hij laat weten dat het hem niet verbaasd dat er een werkgroep komt, aangezien de raad in december een motie had ingediend om in gesprek te gaan met verschillende partijen.

Overigens kan het zo zijn dat er de komende tijd door Staatsbosbeheer wel bomen worden gekapt op het terrein van de Rhoonse stort. Dit heeft te maken met de storm afgelopen januari. Goedknegt: ,,Het gaat om bomen die een onveilige situatie opleveren."

Advertenties uit de krant