Afbeelding

Certificaten voor participatie

Algemeen


ALBRANDSWAARD - Veertien mensen kregen donderdag 1 februari uit handen van wethouder Hans van der Graaff het certificaat 'participatieverklaringstraject'.

Veertien trotse en blije mensen, vluchtelingen, die hiermee een (volgende) stap hebben gezet naar inburgering in de samenleving. ,,Het certificaat is wat mij betreft een uitnodiging om mee te doen aan onze samenleving en een eerste stap naar het Nederlanderschap", reageerde wethouder Van der Graaff. Voor Albrandswaard is het de eerste groep, die het participatietraject heeft afgerond. ,,Wat mij opviel is hoeveel dit certificaat betekent voor de deelnemers. Het is niet zomaar een papiertje. Het is iets wat er echt toe doet; een eerste stap naar een nieuw leven en een nieuwe toekomst", aldus Van der Graaff. ,,Zo sprak ik een jonge Syrische vrouw die na twee jaar al behoorlijk goed Nederlands spreekt en de ambitie heeft om advocaat te worden. Het certificaat is daarvoor haar eerste mijlpijl."

Traject
Vanaf medio 2017 wordt verwacht dat alle vluchtelingen in Nederland een 'participatieverklaring' ondertekenen. Deze verklaring is bedoeld om vluchtelingen te wijzen op de rechten, plichten en fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. VluchtelingenWerk heeft hiervoor een 'participatietraject' ontwikkeld dat bestaat uit drie onderdelen: een introductieworkshop waarin de grondwet centraal staat, een verdiepende module waarin dieper wordt ingegaan op de kernwaarden vrijheid, gelijkheid en solidariteit, en het begrip participatie. Ook is er aandacht voor zaken als begrip opbrengen voor verschillende standpunten en vrijuit durven spreken. Het derde onderdeel is een aanvullende module, die lokaal ingevuld wordt met bijvoorbeeld werkbezoeken om actief kennis te maken met de mogelijkheden tot participatie in de buurt.
De eerste twee onderdelen zijn verplicht, de derde is mede afhankelijk van het lokale aanbod.

Advertenties uit de krant