Afbeelding

Aan de Maas

Algemeen

Het was zondagmiddag druk in de Johannapolder aan het einde van de Albrandswaardsedijk. Wandelaars, hondenuitlaters, ouders met kinderen, bezoekers van Abel en van Van Gameren; iedereen genoot van het frisse weer en van de omgeving.

Wat jaren geleden begon met ambities, visies en plannen voor meer recreatie in de buurt van de Rhoonse jachthaven heeft geleid tot een nieuw ingericht gebied. Het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde bracht de dijk een stuk omhoog, verschoof parkeerplaatsen, kapte en plantte bomen en legde een nieuwe, brede toegangsweg aan voor fietsers en voetgangers.

Koesteren
De meningen hierover zijn verdeeld. Sommige natuurliefhebbers missen de imposante bomen. Het zal wel even duren voordat de nieuwe bomen weer zo groot zijn gegroeid. Maar over het algemeen hoor ik positieve geluiden: het is ruim, overzichtelijk en vooral het uitzicht op de polder en de rivier is een stuk verbeterd.
In ieder geval lijkt uit te komen wat al die jaren de bedoeling was: meer plek voor recreatie in de Johannapolder.
Een open gebied waar iedereen welkom is, zonder wellness hotels en flats langs de Oude Maas zoals we die zien in Hoogvliet en Spijkenisse. Maar wel met ondernemers met een uitstekend aanbod van horeca en activiteiten.
In Albrandswaard koesteren we de groene rivieroever en delen we die met iedereen. Zo voorkomen we de komst van bebouwing, en blijft het open en natuurlijk.

De plannen lijken te werken, zelfs op een grijze januaridag lopen veel mensen over het nieuwe asfalt. Er gaat ook een lang gekoesterde wens in vervulling. Buurtbus 602 krijgt binnenkort nog een halte in het gebied, zodat ook busreizigers er kunnen komen zonder een fikse wandeling.

Kinderen
Gelukkig is er weer een nieuwe plek voor kinderen om te spelen en ook daar wordt goed gebruik van gemaakt. Anders dan vroeger ligt de speelplaats niet meer beschut tussen hoge bomen, maar op een open plek, met uitzicht op de Zegenpolder. Het maakt de spelende kinderen niet uit.

Alleen voor het verkeer is het allemaal nog een beetje onwennig. Ik schrok van het aantal auto's dat zich op het voetpad begeeft. Vooral voor kinderen is dat geen veilige situatie. Er worden dan ook flink wat boetes uitgedeeld.

Ik hoop dat iedereen snel aan de nieuwe situatie went en met de auto buiten het recreatiegebied blijft. We komen naar de Johannapolder om er een frisse neus te halen of zelfs een nat pak. Laten we dat op een veilige manier doen.

Jacqueline de Leeuwe,
wethouder

Advertenties uit de krant