Afbeelding

Rob Maas (54)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

Ik ben ruim vier jaar dominee van de Maranathakerk.

Heb je altijd al dominee willen worden?

Het zat er altijd wel in, maar ik ben pas in 2012 afgestudeerd. Ik was me van jongs af aan al erg bewust van het bestaan van God. Maar ik dacht ook dat ik nooit predikant kon worden. Zulke mensen, daar kon ik niet aan tippen. Ik deed de studie psychologie en heb hier jarenlang in gewerkt. Maar eigenlijk wilde ik meer de diepte in. In 2006 ben ik de fulltime studie theologie gaan volgen. In 2012 studeerde ik af.

Kom je vaak mensen tegen die jou 'ergens' van kennen?

Ik denk dat ik een kwart van de bewoners van Rhoon ken. Als ik hier in de supermarkt loop, kom ik veel bekende gezichten tegen. Zelf woon ik in Ommoord.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben 25 jaar samen met Liny.
Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Ik moet meteen aan de kleuterschool denken. Met name aan de zandbak. In mijn herinnering was die heel groot en kon ik er uren in spelen.

Waar heb je voor het laatst heel hard om gelachen?

We speelden met een aantal vrienden het spel 'Classico jr'. Het is een spel met vragen over klassieke muziek. We moesten er erg om lachen omdat bleek dat we er weinig van af wisten. Moet je nagaan hoe moeilijk de senioreditie zal zijn. Ik houd erg van klassieke muziek, maar namen en andere achtergrondinformatie hebben niet echt mijn interesse.

Waar word je gelukkig van?

Als ik mensen kan helpen. Ik zeg altijd zo: heb het goed en maak het beter. Met andere woorden, deel het geluk.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Onlangs overleed vrij plotseling de vader van een goede vriend. Het gezin heeft veel tegenslagen de laatste tijd. Dat doet me verdriet voor mijn vriend. Ik ben veel emotioneler dan ik altijd dacht.

Van wie krijg je inspiratie?

Van Jezus Christus. Hij is de inspiratiebron. Mensen zoals Nelson Mandela die ondanks verdrukking opkomen voor onrecht. Je moet je kop af en toe boven het maaiveld uitsteken. Ik word ook geïnspireerd door kinderen. Die onbevangenheid die we als volwassene verliezen.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Ik wil nog minstens in één andere gemeente werken. Voorlopig zijn daar nog geen plannen voor, maar je weet nooit wanneer een kans zich aandient. Ook zou ik nog weleens aan straatpastoraat willen meewerken. Mensen opzoeken die niemand hebben om voor ze op te komen.

Waar ben je trots op?

Dat ik als straatschoffie dit toch voor mezelf mogelijk heb gemaakt.

Hoe sta je 's morgens op?

Iedere ochtend doe ik eerst de bijbelquiz. Dat is een appje op de telefoon. Ik beantwoord vier vragen. Ik zit op niveau twee. Ik scoor ongeveer 83 procent.

Wat zijn je hobby's?

Ik ben een informatiegek. Ik blijf graag op de hoogte, vooral via Blendle. Ik kijk op televisie ook vooral actualiteiten, nieuws, documentaires en achtergrondprogramma's. Ook houd ik YouTube graag bij. Ik vind het eigenlijk hartstikke stom, maar ik wil weten wat daar gebeurd.

Wat zijn je angsten?

Hoogtevrees. Ik noem het 'de-afwezigheid-van-hekjes-vrees'. Ik wandel graag in de bergen tijdens de vakantie en moet me daar dus echt over mijn angst heen zetten.

Wat vind je stom?

Mijn grootste ergernis zijn mensen die maar wat roepen zonder dat ze verstand van zaken hebben. Maar ook dat het maar niet lukt om vredig samen te leven met elkaar. En ruzies zoals je ziet bij 'De Rijdende Rechter' op televisie. Er is zoveel kennis en intelligentie beschikbaar en dan wordt er zoveel onzin de wereld in geslingerd.

Wat staat er in het laatste WhatsAppje dat je kreeg?

Dat was een foto van allerlei briefjes die we gisteren schreven tijdens catechisatiegroep 18+. We hadden het over hoe de kerk volgens hen zou moeten zijn.

Wat is je favoriete quote?

'Ben je op zoek naar een partner, vind eerst jezelf.' Ga voor de spiegel staan en stel jezelf de vragen: Wie ben ik, wat wil ik, waar wil ik naar toe en waar sta ik nu?
Ik overwoog lang geleden om een relatiebemiddelingsbureau te beginnen. Het is er nooit van gekomen.

Advertenties uit de krant