Afbeelding

Racen voor Parkinson

Algemeen

RHOON - 'Race mee met Stichting Racing For Parkinson'. Frans van der Elst, Rhoonaar en directeur van Eurotrade, introduceerde zijn nieuwe stichting vrijdag 12 januari met de onthulling van een Mitshibischi Lancer EVO 8. De vijftigjarige Van der Elst heeft zelf de diagnose Parkinson en wil zijn hobby combineren met het goede doel: geld ophalen voor onderzoek naar deze ziekte. ,,Als er een ding is dat zeker is, is het dat de ziekte groeit in Nederland. Ook onder jongere mensen."
'Scheuren in snelle auto's' en 'mensen blij maken'. Die twee zaken wil Frans van der Elst combineren in zijn Stichting Racing for Parkinson. Met als einddoel geld ophalen zodat er meer onderzoek kan worden gedaan naar de hersenziekte Parkinson.
,,Parkinson wordt gezien als een ziekte van oude mannetjes die zitten te bibberen in een stoel. Maar je gaat er niet dood aan." Frans van der Elst, nu vijftig jaar, kreeg drie jaar geleden de diagnose Parkinson. ,,En er zijn steeds meer jongere mensen die de ziekte krijgen."

Kort gezegd is Parkinson een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen beschadigt en afsterft. Daardoor kunnen deze cellen geen dopamine meer aanmaken; een chemische stof die het lichaam nodig heeft om soepel te kunnen bewegen en lichaamsbewegingen onder controle te houden. Mensen met de diagnose hebben als symptomen trillen, moeilijk praten en stijve armen en benen. De ziekte is langzaam progressief en genezing is (nog) niet mogelijk. Van der Elst: ,,Het verandert alles. Je oogopslag, je reactievermogen... Je hoofd wil alles wel doen, maar de uitvoering lukt niet." En hoe meer cellen afsterven, hoe opvallender de symptomen worden.
Bij Van der Elst lukte het ineens niet meer om nog lekker met zijn hobby, racen, bezig te zijn. En ook op het werk ondervond hij problemen: hij klikte met zijn muis overal naast en ook het zetten van een handtekening werd ineens moeilijk."
De directeur van Eurotrade heeft een milde vorm van Parkinson, zoals hij zelf zegt. ,,Het is een geluk dat het bij mij langzaam gaat. En ik heb het geluk dat ik het goed onder controle heb dankzij de medicatie. Maar dat is bij iedereen anders. Feit is wel dat ik nu al weet dat ik vroeg rijp ben voor het verzorgingstehuis."

Wat hij met zijn stichting wil? Mensen de mogelijkheid bieden om te racen in allerlei mooie wagens. ,,Bijvoorbeeld een jongen die achttien wordt en een eerste les mag doen in mijn Porsche GT3RS. Tegen betaling. En al het geld komt dat ten goede aan de stichting." Behalve zijn eigen vier wagens, kan Van der Elst putten uit een autovoorraad van de 250 leden van de autoclub Streetgasm." Daarmee is ook een deal gesloten om ritten te organiseren. ,,Om bekendheid aan onze stichting te geven door het doen van iets leuks." Andere activiteiten die op de agenda staan zijn winacties en veilingen.
Meer informatie is te vinden via racingforparkinson.nl en op Facebook via #racingforparkinson.

Foto: fotoSJORS

Advertenties uit de krant