Leerlingen van De Grote Reis konden allerlei vragen stellen.
Leerlingen van De Grote Reis konden allerlei vragen stellen.

Kindergemeenteraad in Albrandswaard

Algemeen

ALBRANDSWAARD - ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat - houdt in samenwerking met de gemeente Albrandswaard op 22 februari een Kindergemeenteraad.

Aan dit pro­ject zullen 163 leer­lingen van basisscholen in Albrandswaard meedoen. Zij houden zich een middag lang op het gemeente­huis bezig met lokale poli­tiek. Tijdens deze dag bedenken ze concrete plannen in het kader van het thema duurzaamheid. De gemeen­te heeft voor de uitvoering van het beste plan een bedrag van 2.500 euro beschikbaar.
De Kindergemeenteraad heeft als doel kinderen meer te betrekken bij politieke besluitvorming. Door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan, ervaren ze hoe politiek functioneert en hoe gemeentelijke besluiten tot stand komen.
Tijdens de werkdag op het gemeentehuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden. Zij vertellen de kinderen over hun werk en geven hun standpunten over het thema duurzaamheid. Met deze informatie kunnen de leerlingen hun projectvoorstellen goed onderbouwen.
's Avonds adviseren de leerlingen in een Kindergemeenteraadsvergadering de gemeenteraad over de besteding van het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag. Het project dat de meeste stemmen krijgt, wordt door de gemeente uitgevoerd.
De werkdag duurt van 13 tot 19.30 uur. De Kindergemeenteraadsvergadering wordt 's avonds vanaf 18 uur voorgezeten door burgemeester Hans Wagner. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en de span­nende discussie te volgen die moet leiden tot het beste pro­ject.

Voorbereiding
Voorafgaand aan de kindergemeenteraad spelen de leerlingen de komende weken het spel Democracity. Hierbij bouwen de kinderen letterlijk een stad. Het spel wordt gespeeld in de raadzaal. De klas neemt plaats op de raadszetels achter de microfoons. Samen vormen zij de volksvertegenwoordiging van een stad. De stad bestaat alleen nog maar uit woningen en het is aan de leerlingen om democratisch te beslissen wat er nog meer in de stad gebouwd gaat worden. Het budget is beperkt, dus er moet echt gekozen worden. In eerste instantie wordt de klas opgedeeld in politieke fracties. Binnen de fracties worden korte partijprogramma's gemaakt met speerpunten. Vervolgens gaan de fracties weer in de grote kring met elkaar in debat. Uiteindelijk worden er een aantal beslissingen genomen en kan de stad afgebouwd worden. Na het spel kunnen de kinderen vragen stellen aan bijvoorbeeld de burgemeester, een wethouder of enkele raadsleden. De kinderen horen dan hoe het toegaat in de echte gemeenteraad.

Advertenties uit de krant