<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
De wijk vanuit de lucht. Foto: Kevin Schenk.
De wijk vanuit de lucht. Foto: Kevin Schenk.

Verzakkingen aan orde van de dag

  •   2052 keer gelezen

POORTUGAAL – Bewoners van Valckesteijn West kampen met verzakkingen. Tuinen moeten telkens weer worden opgehoogd en sommigen hebben scheuren in de muren doordat de bodem fors zakt. ,,Ik heb mijn tuin nu twee keer opgehoogd en mijn voortuin drie keer. Als ik de stenen nu weghaal, kan ik opnieuw ophogen", aldus Marco Lagendijk, bewoner aan de Oostdorpseweg.

In 1999 kocht Lagendijk zijn woning aan de Oostdorpseweg. Het was een van de nieuwbouwwoningen die in Valckesteyn West waren gebouwd. Hij kreeg scheuren in zijn stucwerk, maar sloeg daar in eerste instantie niet echt op aan. ,,Het was nieuwbouw, dus ik nam aan dat alles nog moest zetten. Zo werkt dat met nieuwe huizen." De buren ondervonden hetzelfde probleem, maar niemand maakte zich echt zorgen.

Toen de tuinen begonnen te zakken en bleven zakken, begonnen de eerste echte zorgen. ,,Kijk, een tuin verzakt altijd wel iets. Maar zoveel als hier, is niet goed."
Het probleem dat is ontstaan door het verzakken en doordat de bewoners hun tuinen weer hebben opgehoogd, is dat de brandgang ondertussen veel lager dan de tuinen ligt. ,,De brandgang is de verantwoordelijkheid voor de bewoners die daarop uitkomen", weet Lagendijk. ,,Jaren geleden hebben we het voor ons uit geschoven gezien het werk en de kosten. Maar nu is het dermate verzakt dat er echt iets moet gebeuren."

Kolken
Punt is dat de kolken dan ook moeten worden opgehoogd. En daar hangt een aanzienlijk prijskaartje aan. Daarbij zijn de kolken van de gemeente.
Lagendijk vreest dat de riolering kan breken door de ontstane hoogteverschillen. ,,Als de boel afbreekt, komt het allemaal onder mijn huis terecht."
Ook de klap die Lagendijk laatst in zijn huis hoorde, kan niet goed zijn, meldt hij. ,,Ik heb nu een scheur van boven naar beneden in mijn huis."

Lees het complete artikel in De Schakel van donderdag 11 januari

Foto: Kevin Schenk

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221959&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>