Het zijn vooral kleine(re) bomen die worden gekapt.
Het zijn vooral kleine(re) bomen die worden gekapt.

Bomenkap voor veiligheid

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Ruim tweehonderd bomen in Albrandswaard moeten om veiligheidsredenen gekapt worden. Dat blijkt na een controle van de ruim 13.300 bomen die eigendom zijn van de gemeente.

Uit de controle blijkt dat het grootste gedeelte van de bomen gezond is, maar er ruim tweehonderd toch moeten worden gekapt. ,,We willen een groene gemeente blijven met gezonde bomen op levensvatbare plekken. Dat is nu niet altijd het geval en daar gaan we dus mee aan de slag. Eén mooie volle boom geeft ook een veel groenere aanblik dan twee kleine boompjes die staan te verpieteren", reageert wethouder Jacqueline de Leeuwe.
Uit de inspectie is naar voren gekomen dat 218 van de gecontroleerde bomen gekapt moet worden. Bij ongeveer 60 procent gaat het om kleine(re) bomen met een stam die niet dikker is dan 20 centimeter. Voornaamste reden voor de kap is dat deze bomen een veiligheidsrisico vormen voor de omgeving; ze sterven af door ziekte, ouderdom of te weinig ruimte.
De Leeuwe: ,,Het is helaas noodzakelijk. Wanneer we deze bomen laten staan, zijn ze een risico voor de woon- en leefomgeving. Als boomeigenaar en –beheerder heeft de gemeente een belangrijke verantwoordelijkheid om de bomen niet alleen gezond maar ook veilig te houden."

Van de 218 te kappen bomen worden er in totaal 102 vervangen op ongeveer dezelfde locatie; voor de overige 116 is herplant niet mogelijk. Dit komt onder meer doordat bomen in het verleden op kabels en leidingen zijn geplant of omdat er simpelweg niet genoeg ruimte is om een boom tot een volwassen grootte te laten uitgroeien.
De bomen worden gekapt in de periode februari tot eind maart. Waar mogelijk en mits de omstandigheden het toelaten is de herplant in dezelfde periode.
Via www.albrandswaard.nl/bomenkap kan men zien in welke straten een of meerdere bomen worden gekapt.
In 2016 is de gemeente gestart met een nieuwe aanpak om het bomenbestand gezond en veilig te houden. Die aanpak houdt in dat alle bomen eens in de drie jaar gecontroleerd worden (boomveiligheidsonderzoek). Omdat het niet mogelijk is om de controle in een keer te doen, is de gemeente verdeeld in drie werkgebieden. De eerste twee zijn inmiddels in kaart gebracht (in 2016 en 2017), het laatste gebied staat op de planning voor het derde kwartaal van dit jaar. Het gaat dan om het bomenbestand in Poortugaal Noord en Portland.

Advertenties uit de krant