<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl

'Vrij rustig'

  •   119 keer gelezen

Deze eerste column van het nieuwe jaar wil ik graag beginnen met u allen een voorspoedig en gezond 2018 te wensen.

In Albrandswaard is de jaarwisseling zonder ernstige incidenten verlopen. Dat noemen de hulpdiensten officieel een 'vrij rustige' jaarwisseling. Rustig is mijns inziens echter toch iets anders. Op het moment dat ik deze woorden schrijf, wordt de schade aan gemeentelijke eigendommen nog geïnventariseerd. Die schade zal er helaas ook dit jaar weer zijn.
Tijdens de jaarwisseling reed ik een tijdje mee met onze wijkagenten om een beeld te krijgen van de actuele situatie. Dat doe ik elke jaarwisseling. We begonnen in Poortugaal en nog geen vijf minuten onderweg troffen we een brandende auto aan op een parkeerplaats. Overduidelijk geraakt door een stuk vuurwerk. Het waaide hard en het vuur verspreidde zich snel. Ondanks het vakkundig bluswerk van onze vrijwillige brandweer was het voertuig nagenoeg volledig uitgebrand. Een ramp voor de eigenaar.

In totaal is de brandweer in Albrandswaard tijdens oud en nieuw zeven keer uitgerukt. Zes keer om containers te blussen en natuurlijk ook voor de beschreven voertuigbrand. Goed dat de vrijwilligers van onze brandweer altijd paraat zijn.
Het is ook fijn dat er, zover ik weet, geen mensen ernstig gewond zijn geraakt. Maar rustig zou ik het dus toch niet willen noemen. Het is en blijft voor mij onverteerbaar en onbegrijpelijk dat een jaarwisseling kennelijk met brandstichtingen en andere vernielingen gepaard moet gaan. Schade die mensen direct raakt omdat hun eigendommen zijn vernield. Maar er is ook schade die ons allen raakt, namelijk het vernielen van gemeenschappelijke eigendommen. Als we de daders kunnen achterhalen krijgen zij hiervoor de rekening, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. De kosten voor het opruimen van de troep en de paraatheid van onze hulpdiensten komen daar nog eens bovenop. Allemaal kosten waar we als gemeente, dus met z'n allen, voor moeten opdraaien.

Gelukkig ruimen de meeste mensen, zoals het hoort, zelf nog in de nacht de resten van het vuurwerk op; dank daarvoor. Dank ook aan de buurtpreventie en natuurlijk aan onze buitendienst voor het weghalen of afdichten van de vele openbare afvalbakken en het opruimen op nieuwjaarsdag. Verder dank aan de BOA's en de vele gemeentelijke ambtenaren voor alle voorbereidingen en het toezicht tijdens de jaarwisseling. En uiteraard heel veel dank aan de politie, brandweer en ambulancediensten die klaar stonden en ingrepen als dat nodig was.

Laten we 2018 goed beginnen en er met elkaar een prachtig jaar van maken. Daar wil ik graag samen met u aanstaande maandag 8 januari (vanaf 19.30 uur) tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis nog even bij stil staan. Komt u ook? U bent van harte uitgenodigd!

Hans Wagner,
burgemeester

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221959&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>