Afbeelding

Meer dan kaal grasland op Rhoonse stort

Algemeen

De gemeenteraad wil meer dan 'kaal grasland' terugzien na sanering van de Rhoonse stort. In een motie, die kwam vanuit de fracties EVA en PvdA, tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 20 november werd het college van burgemeester en wethouders gevraagd ruimte te zoeken binnen het bestemmingsplan 'om het landschap meer te laten zijn dan een open graslandschap'. De motie werd breed gedragen. De raad wil ook dat het college daarvoor in gesprek gaat met alle betrokken partijen. Dat zijn vooralsnog omwonenden, Vereniging De Carnisse Grienden, Stichting Bomenridders Albrandswaard en de Provincie.
Om de sanering volgens de plannen van de Provincie mogelijk te maken, werd de bestemming van de grond gewijzigd van natuur naar groen. Op de plannen staat gras ingetekend. De afdeklaag zou niet diep genoeg zijn.
Bij de sanering van de Rhoonse stort worden circa tweeduizend bomen gekapt. Maar alleen maar gras ervoor terug in de plaats, zoals in het plan van de Provincie staat, lijkt onnodig. Dat bleek tijdens de raadsvergadering. Er kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het planten van bosschages en kleine bomen. Raymond van Praag (PvdA): ,,Laten we zorgen dat er iets terugkomt dat meer bij de omgeving hoort. Ik denk dat er meer mogelijkheden zijn dan dit."
Wethouder Marco Goedknegt zegde toe 'het maximale' uit dit verzoek te zullen halen. ,,Er kunnen geen eiken terugkomen omdat deze te diep wortelen. Maar onze inzet is dat we in overleg gaan met betrokkenen over de inrichting." Daarbij meldde hij dat elke boom die gekapt wordt, gecompenseerd moet worden. ,,Daarover zijn wij met de Bomenridders is gesprek."
Vera Spruit (VVD) voegde kort toe: ,,Het lijkt me verstandig om afspraken te maken voordat de bomen gekapt zijn."

Advertenties uit de krant