Afbeelding

Woningbouw op De Omloop

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Sportpark De Omloop aanwijzen als locatie voor (sociale) woningbouw. Meerdere partijen voelen er wat voor om dat besluit in de gemeenteraadsvergadering te nemen. Maar waar de voetbalverenigingen vv Rhoon en WCR dan naartoe verhuizen, lijkt op korte termijn nog geen ei over te worden gelegd. Dat werd duidelijk tijdens de Beraad Advies en Ruimte op dinsdag 7 november.
De bouw van woningen op het huidige sportcomplex aan de Omloopseweg kan niet los worden gezien van een nieuwe locatie vinden voor de verenigingen, stelde wethouder Maret Rombout.
Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad een voorstel voorgelegd de verenigingen te verplaatsen naar de andere kant van de Omloopseweg richting Rijsdijk. De commissieleden lieten dinsdagavond weten alternatieve locaties te willen hebben voor de raad hierover een duidelijk besluit kan nemen.
Meerdere omwonenden van de Rijsdijk en de Omloopseweg waren naar Beraad Advies en Ruimte afgekomen om te horen wat de commissieleden over dit onderwerp te zeggen hadden. Duidelijk was dat deze bewoners niet positief staan tegenover het eventuele plan de sportverenigingen naar de andere kant van de Omloopseweg in de hoek van de Rijsdijk te verplaatsen. Dit schreven zij ook al in een brief aan de gemeente.
De commissieleden gaven aan hier voorlopig niets over te willen besluiten. ,,We willen meer informatie en onderzoek", aldus Raymond van Praag (PvdA). ,,Nu bekruipt ons al snel het gevoel dat we snel op basis van één onderzoek een besluit moeten nemen. Maar als we een besluit nemen, willen we dit goed gefundeerd doen." Thomas van der Knaap (EVA): ,,We missen nu de context hoe de wethouder tot deze keuze is gekomen. En met dit plan zitten we dicht tegen bewoners aan."
Stem Lokaal en de VVD hadden vragen over de toekomst van de verenigingen bij een verhuizing. Wendy Verduijn (Stem Lokaal) vroeg of de verenigingen de financiële last kunnen dragen, die bij de verhuizing komen kijken. Ook kwam de welbekende discussie over een fusie tussen vv Rhoon en WCR weer boven tafel. Wethouder Rombout stelt dat bij een nieuw sportpark één kantine en één bestuurskamer komt. ,,Als je zoveel investeert, moet je zeker weten dat een vereniging het financieel kan dragen. Je hebt een krachtige vereniging nodig. De verenigingen gaan erover of ze fuseren. Maar ze weten wel wat wij gaan bouwen."
Uiteindelijk stelde Gerard Schuitemaker (CDA) voor om alleen het eerste beslispunt in het raadsvoorstel in de gemeenteraad te behandelen en akkoord te gaan. Dat is het aanwijzen van De Omloop als locatie voor woningbouw. Dit omdat het bouwen van woningen urgentie heeft. ,,We moeten ergens een start maken. Anders komen we nergens." EVA, PvdA en NAP konden zich hierin achter het CDA scharen. Van der Knaap (EVA): ,,We hebben in de gemeente de opgave van woningbouw. Het is belangrijk dat je daar als gemeente de regie in hebt en houdt." René Moret (VVD) zag het niet rooskleurig en wil eerst meer duidelijkheid voor vv Rhoon en WCR. ,,Accepteert u de consequenties dat de verenigingen dit niet overleven?"

Advertenties uit de krant