Op de akkers struinen vaak hazen.
Op de akkers struinen vaak hazen.

'Een jager oogst de rente van de natuur'

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Hij loopt over akkers van boeren. Of door een van de boomgaarden of weilanden, die de Albrandswaardse polders rijk is. Met zijn karakteristieke hoedje op, hond Edor naast zich en zijn geweer in de hand, is Dirk-Jan Polak een bekend gezicht in Poortugaal. Dirk-Jan is jager. ,,We moeten onze natuur bewerken en bewaren. Dat is niet alleen de heg snoeien of het gras maaien. Ook het oogsten van een dier hoort daarbij."

Jagen is al jaren een omstreden zaak. Maar Dirk-Jan Polak meent dat jagen - zeker tegenwoordig - een noodzaak is. ,,De natuurlijke keten werkt niet meer. We leven niet meer in het paradijs en alles heeft onderhoud nodig." Daarbij benadrukt Dirk-Jan dat hij een jager is en geen wolf of vos. ,,Een vos pakt bijvoorbeeld twaalf kippen maar eet er geen een. Een jager doodt alleen om op te eten. Een jager oogst de rente van de natuur." Dat betekent dat hij als jager niet zomaar lukraak schiet op wat hij ziet. ,,Als je tien hazen ziet en je schiet ze allemaal dood, dan heb je volgend jaar niets meer."

Beheersbaar
Vanuit de zienswijze van de tuinders en boeren is hij helder. ,,Mijn ouders hadden een tuinderij en we hadden vaak wildschade. Er zaten duiven in de kool, de konijnen aten onze bonen en bloemkool op en dan struinden er nog fazanten doorheen. We hebben altijd genoten van de dieren, maar het moet beheersbaar worden gehouden. Anders krijg je teveel schade." Dirk-Jan ging als kind van een jaar of vijf, zes mee met jagers. ,,Jagen is van alle tijden; er zijn altijd jagers geweest."

Dirk-Jan loopt het gehele jaar door op zijn jachtveld, dat is ingeklemd tussen de Albrandswaardsedijk, Schroder van der Kolklaan, Werkersdijk en de Zandweg. Het beslaat een jachtgebied van ongeveer honderd hectare. Een paar keer per week loopt hij met zijn hond Edor door zijn jachtgebied. Dit doet hij in alle jaargetijden, ook al is de herfst het wildseizoen. ,,Jagen begint met waarnemen. Als jager zie je vogels in het voorjaar hun nestje bouwen en jongen opgroeien. In de herfst schiet je erop. Het brengt je als jager op deze manier respect bij voor een dier."
Maar er wordt in alle jaargetijden geschoten. In Nederland zijn er elf wildsoorten voor consumptie. Denk hierbij aan ganzen, hazen, reeën en fazanten. Zes van de wildsoorten worden het gehele jaar door geschoten. Bokken worden in het voorjaar geschoten bijvoorbeeld. ,,Maar deze worden ingevroren omdat het pas in de herfst wildseizoen is."

Ganzen
Een van de grootste problemen in Nederland, zijn de ganzen. Van deze dieren is momenteel een overschot. ,,In deze polder worden ongeveer honderd ganzen geschoten per jaar. Dat is goed voor 125 kilo vlees. Het is in feite nog meer maar dat wordt - nog - niet benut. In werkelijkheid levert één gans gemiddeld 2,8 kilo vlees op.
Dirk-Jan zet zijn producten vernieuwend af. Via Hollands Wild. Het vlees dat hij schiet, verkoopt hij regionaal bij boerderijwinkels, speciaalzaken en restaurants. Bijvoorbeeld bij Slagerij Schouten in Rhoon en Boerderijwinkel Dorpzicht.

Teveel
Hij wil graag dat het hele jaar door wild verkocht wordt. ,,We willen naar duurzaam vlees in plaats van 'kerstvlees'. In Nederland verkeren we in de luxe positie dat we teveel hebben. Dit vlees wordt vaak weggegooid. Terwijl er dan wel wild wordt gegeten dat uit fokkerijen en het buitenland komt. Het gaat om ongeveer 95 procent van het wild dat in Nederland wordt gegeten."

Dirk-Jan meent dat de consument dan beter kan kiezen voor vlees van eigen bodem. Vers uit de natuur. ,,Het is duurzaam en heeft toekomst. Ik zeg niet dat we allemaal nu wild moeten gaan eten. Dat gaat ook niet want daarvan kunnen we niet alle monden voeden. Maar het is wel een kans om dichterbij de natuur te komen en er beter mee om te gaan."
Meer informatie via hollandswild.info.

Advertenties uit de krant