Afbeelding

Drie locaties voor windmolens in Albrandswaard

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) hebben zeventien locaties in het Rijnmond-gebied aangewezen waar windturbines kunnen komen. Drie daarvan staan het Albrandswaards grondgebied: bij Distripark Eemhaven, Poort van Charlois en Beneluxplein (Bos Valckesteijn). Wethouder Marco Goedknegt meldt dat hij zal inspreken tijdens de hoorzitting van Provinciale Staten. ,,We zijn in Albrandswaard geen plek voor dergelijke windmolens."
Goedknegt meent dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid neemt, maar dan op andere vlakken. Zoals de aanleg van een zonnepark. ,,Daarbij vervullen wij ook op andere gebieden een regionale functie. Bijvoorbeeld voor de opvang van verwarde personen."
In een brief aan Provinciale Staten schrijven GS tegemoet te komen aan 'de wens om keuzes te maken op basis van (bestuurlijk) draagvlak'. Alleen voor Barendrecht en Albrandswaard, die niet willen meewerken aan de komst van windmolens op hun grondgebied, heeft de provincie vier locaties aangewezen. De Beerenplaat is komen te vervallen. Goedknegt: ,,We hebben van de gemeenteraad te horen gekregen dat er geen plaats is voor windmolens. In het verleden hebben wij een convenant ondertekend met de Stadsregio Rotterdam, maar daar waren geen molens voor Albrandswaard bij. Als dat wel was geweest, hadden wij niet getekend."
De locaties zijn opgenomen in een voorstel voor de zogeheten partiële herziening van de Visie ruimte en mobiliteit Windenergie. Als Provinciale Staten in december akkoord gaan, liggen de locaties ruimtelijk vast en kunnen initiatiefnemers werken aan de laatste procedures om de bouw mogelijk te maken. Binnen drie jaar zou het merendeel van de in totaal circa veertig windmolens er dan kunnen staan.
Provinciale Staten vergaderen op 29 november in de commissie Ruimte en Leefomgeving over de voorgestelde locaties. Op 15 november vinden hoorzittingen plaats voor belanghebbenden die willen inspreken op het voorstel voor de locaties. Op 20 december nemen Provinciale Staten een definitief besluit over de locaties.

Advertenties uit de krant