Afbeelding

Taken van de brandweer in Albrandswaard

Algemeen

'Vroeger' was de burger niet precies op de hoogte van wat de brandweer nu eigenlijk doet. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat de informatie daarover hooguit via een bekende, die met de brandweer te maken heeft, werd doorgegeven. Ook wij zijn met de tijd meegegaan en zijn tegenwoordig te vinden op Facebook en Twitter. Op die manier laten wij onze volgers meeleven met de dingen die wij doen.

Nu heeft niet iedereen een account op social media en ook is de informatie niet altijd even uitgebreid. Vandaar dat ik hier ga uitleggen wat onze taken hier in de gemeente en soms daarbuiten, nu eigenlijk zijn. Tevens leg ik uit welke voertuigen er achter de deuren van de kazerne aan de Schroeder van der Kolklaan staan.

In de eerste plaats verzorgen wij de basis brandweerzorg in de gemeente Albrandswaard (Portland uitgezonderd, daar komen wij als tweede voertuig). De basis brandweerzorg behelst natuurlijk het blussen van branden (gebouw, voertuigen, prullenbakken etc.). Maar wist u dat we ook gealarmeerd worden voor reanimaties? Ook het zagen van gevaarlijk hangende bomen en takken, optreden bij incidenten met gevaarlijke stoffen, het bevrijden van verkeersslachtoffers, redden van dieren uit sloten en zelfs de bekende kat uit de boom. Daarnaast nog teveel dingen om hier te noemen. Dit doen wij met onze grote brandweerwagen DAF LF, met nummer 17-3231, met 6 man.

Daarnaast zijn wij ook een van de twaalf meetploegen in de regio. Dit is een ploeg, die gealarmeerd wordt om de effecten van een incident in kaart te brengen wanneer er mogelijk sprake is van gevaar voor de mensen in het effectgebied. Wij worden dan aangestuurd om met speciale meetapparatuur metingen te verrichten en de resultaten aan de experts door te geven. Deze taak wordt door twee personen gedaan en dit team kan dus ver buiten Albrandswaard ingezet worden.
Onlangs hebben wij er een derde taak bij gekregen: de 25 kV-taak. Deze taak wordt door twee personen uitgevoerd en is alleen nodig bij incidenten op het spoor dat gevoed wordt door 25 kV. Dit is dus de havenspoorlijn/Betuwelijn. Wanneer daar de spanning van de bovenleiding wordt gehaald komen wij met onze testers ter plaatse om te meten of de spanning er ook echt af is. Zonder ons kan de brandweer het spoor niet betreden. Wij hebben hiervoor een VW Caddy tot onze beschikking met roepnummer 17-9074.

Afgelopen maand hebben wij ook weer een personeelsbus op de kazerne gekregen, die wij kunnen gebruiken voor diverse brandweergerelateerde zaken als testdagen, cursussen, oefendagen op oefencentra, uitzetten van oefeningen, etc. Dit voertuig heeft geen roepnummer aangezien het niet gealarmeerd kan worden.
Kortom: veel taken en twee operationele voertuigen en een dienstbus die allemaal geleerd, getraind, uitgevoerd en bemand worden door bevlogen en vakbekwame vrijwilligers met een passie voor het vak!

Xander Breuls,
Coördinerend bevelvoerder

Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/BrandweerAlbrandswaard en twitter @KazAlbr

Advertenties uit de krant