Afbeelding

Nachtmetro

Algemeen

In de regio Rotterdam wordt aan het einde van het jaar gestart met een pilot met een nachtmetro. De RET metrolijnen rijden op vrijdag en zaterdag ongeveer een uur langer door. De proef duurt een jaar.

Aan de pilot doen de gemeenten Rotterdam, Lansingerland, Albrandswaard, Schiedam en Capelle aan den IJssel mee. De RET verwacht per weekend ruim duizend extra passagiers te vervoeren. De proef heeft geen gevolgen voor de BOB-bus. Deze blijft gewoon rijden volgens de gebruikelijke dienstregeling.
De nachtmetro is een initiatief van de gemeente Rotterdam. Op Nissewaard en Pijnacker-Nootdorp na doen alle gemeenten van de A, B, C, D en E-lijnen in het vervoersgebied Rotterdam mee.

Overlast
'De gemeente staat open voor het onderzoeken van mogelijkheden om het openbaar vervoer te verbeteren. Daarbij is wel duidelijk aangegeven dat geluidsoverlast of andere vormen van overlast voor onze inwoners zwaar meewegen in de evaluatie', zo is te lezen in een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Na een jaar volgt een evaluatie. Is de pilot een succes dan wordt de uitbreiding opgenomen in de reguliere dienstregeling. Zo niet dan vervallen de extra metroritten.
Voorafgaand aan de besluitvorming is een geluidsonderzoek uitgevoerd, meldt het college van b en w. 'Dit onderzoek heeft aangetoond dat de uitbreiding ruim binnen de normen van de Wet geluidhinder blijft. DCMR heeft dit in een second opinion bevestigd. Dit neemt niet weg, dat de toename van het nachtelijke geluid een aandachtspunt is voor Albrandswaard. Voor ons is dit een essentieel punt in de evaluatie.'

Advertenties uit de krant