Littooij: 'Er ligt steeds meer druk op de vrijwilligers.'
Littooij: 'Er ligt steeds meer druk op de vrijwilligers.'

Veiligheid op de rode bank

Algemeen

ALBRANDSWAARD - De Veiligheidsregio's Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland Zuid, 32 gemeenten en de politie starten 1 oktober met een pilot om de opvang en het vervoer van verwarde mensen te beperken. Dat zei korpschef Frank Paauw dinsdag in een gesprek met burgemeester Hans Wagner en Arjen Littooij, directeur van de VeiligheidsRegio Rijnmond.

,,Er wordt gekeken op basis van de binnengekomen meldingen of er een inschatting kan worden gemaakt of het gaat om mensen die verward zijn in hun hoofd", vulde Littooij aan. ,,Als we het probleem aan de voorkant kunnen signaleren en de juiste hulpdiensten kunnen inschakelen, kunnen we een hoop van deze mensen uit het politiecircuit halen. Nu is het zo dat de mensen eerst mee moeten en zij worden beoordeeld." De pilot loopt een half jaar. Hierna volgt een evaluatie. Paauw meldt dat het beter is voor zijn mensen als verwarde mensen meteen naar een GGZ-instelling kunnen worden gebracht. ,,De verwarde mensen zijn geen criminelen maar ziek. Dat vraagt om een andere aanpak. Daarbij zijn mijn mensen soms onderwerp van gesprek of hun optreden wel goed was. De impact op de buitenwereld is groot, maar ook binnen de politie."
Frank Paauw en Arjen Littooij namen plaats op de rode bank van burgemeester Wagner om te spreken over veiligheidszaken in de gemeente Albrandswaard. De pilot kwam aan bod omdat Albrandswaard Delta binnen de gemeente heeft. 

,,Albrandswaard is een relatief rustige gemeente", meent korpschef Frank Paauw. ,,De gemeente doet ook mee met de daling van straatroof en inbraak. ,,Maar als je het hebt over Delta, dan raak je een punt. Wij moeten daar regelmatig bijspringen voor verwarde mensen, die alleen nog maar door de politie kunnen worden overmeesterd met bijvoorbeeld een taser. Door Delta springt Albrandswaard er toch uit bij de Politie Eenheid Rotterdam. De mensen onderweg naar Delta, die vertrekken of zich buiten het terrein begeven, hebben onmiddellijk effect op de omgeving."
De korpschef meldt overigens dat het aantal verwarde mensen in Nederland op straat toeneemt. ,,De extramurale zorg - zorg die buiten instellingen wordt geleverd - vraagt om bijzondere belasting van de politie. Vroeg of laat moeten we de prijs betalen omdat er minder bedden in de zorg zijn."

Vrijwillige brandweer
Een ander onderwerp van gesprek tussen Wagner, Littooij en Paauw was de vrijwillige brandweer van Albrandswaard. Littooij: ,,Wij kunnen niet zonder hen. Sommigen suggereren dat de vrijwilligers padvinders zijn maar zij zijn net zo adequaat en goed opgeleid als de 'andere' brandweer. De druk op de vrijwillige brandweer is toegenomen." Daarbij ziet Littooij een zorgwekkende ontwikkeling: in de dorpen is overdag vaak een tekort aan vrijwilligers omdat velen buiten de gemeente werken. ,,Maar Albrandswaard zit nog redelijk goed in zijn vrijwilligers. En we maken veranderingen door. Bijvoorbeeld mensen uitrusten met een pager waarop je kunt zien of er genoeg mensen in het dorp zijn. En de eerste uitruk mag bij bepaalde meldingen ook met vier tegenwoordig. Maar er is een verschuiving en er ligt steeds meer druk op de mensen."

Advertenties uit de krant