Logo deschakelalbrandswaard.nl
Er kan een kanotocht worden gemaakt. Foto: Eric Fecken.
Er kan een kanotocht worden gemaakt. Foto: Eric Fecken.

De Blauwe Verbinding

  •   4 keer gelezen

ALBRANDSWAARD - Dicht bij huis spelen, sporten, wandelen, fietsen en varen? Het kan allemaal op en langs de Blauwe Verbinding, een vijftien kilometer lange waterverbinding tussen Rotterdam en Barendrecht. Het gaat om een recreatief bevaarbare route, die ook zorgt voor schoon zoet water in de gebieden langs de route, functioneert als waterberging én een ecologische verbinding legt tussen de verschillende groengebieden. Elk gebied heeft een eigen karakter. Er zijn wandel- en fietsroutes en er kan een kanotocht worden gemaakt.
Het project de Blauwe Verbinding ging in 2012 in uitvoering. Het water van het Zuiderpark in Rotterdam is verbonden met het water in het Zuidelijk Randpark. Tegelijkertijd werd gewerkt in de Zuidpolder in Barendrecht. Hier is een nieuw recreatiegebied gekomen waar de Blauwe Verbinding onderdeel van uitmaakt. Verder is het gebied langs het riviertje de Koedood ontwikkeld tot natuurgebied.
In 2017 is gestart met de werkzaamheden in het Heulwegviaduct, onder de A15. De waterbak die hier gemaakt wordt, vormt een belangrijke schakel in de verbinding. Langs de Rhoonse Baan wordt het water met elkaar verbonden door duikers aan te leggen of aan te passen. Zomer 2018 is het werk klaar en vormt de Blauwe Verbinding één geheel. In Barendrecht en Rhoon zijn nog een paar plekken waar doorvaren niet mogelijk is, vanwege een weg of dijk. Voor sommige plekken volgt dit jaar een aanpassing. Voor andere plekken wordt nog nagedacht over een oplossing.

Reageer als eerste
Meer berichten