Afbeelding

Aanslagen op onze volksgezondheid

Algemeen

De volksgezondheid staat de laatste tijd enorm in het nieuws. Niet met allerlei gezondheid bevorderende producten of nieuwste behandelmethoden, maar met nieuws over heuse aanslagen op onze gezondheid.
Ik zal een kleine opsomming maken van de onderwerpen die in een jaar voorbij gekomen zijn.
'Gevaarlijk Spel!', was de titel van het programma van Zembla in 2016 over de rubberkorrels in kunstgras. Ik zal het niet snel vergeten, want we hadden net een prachtig kunstgrasveld bij PSV Poortugaal feestelijk geopend en moesten nog beginnen aan de discussie over kunstgras op de Omloop. De rubberkorrels zouden kankerverwekkend zijn.
'Wezenlijke dreiging', kopte de Volkskrant over de lozingen van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht in de rivier de Merwede. De stof GenX zou aantoonbaar in ons drinkwater zitten en is bijzonder kankerverwekkend volgens toxicologen. De discussie was kort, maar hevig.
Al snel volgde 'het schandaal van de besmette eieren'. Leverancier ChickFriend stopte de stof fipronil in een ontsmettingsmiddel en besmette daarmee indirect kippen en eieren met een stof die voor mensen schadelijk kan zijn voor lever, nier of schildklier. Al snel lag de Voedsel- en Warenautoriteit meer onder vuur dan de leverancier en gebruikers van dit goedje.
Nog niet bekomen van het eierschandaal brak er brand uit bij Shell-Pernis. Mensen in deze regio zijn dan meteen alert. Kort nadat we dachten dat het gevaar geweken was kwam het nieuws dat er fluorwaterstof ontsnapt was bij ditzelfde Shell-Pernis. Ook dit bleek mee te vallen, maar de discussie op Facebook ging los.
We weten allemaal dat niet alles wat de mens doet, maakt, gebruikt en eet, goed voor ons is. Toch nemen we zelf elke dag dit risico. We eten kalfsvlees gevuld met antibiotica, dragen spijkerbroeken met schadelijke kleurstoffen en verwarmen harde plastics in de magnetron. Hoewel we veel bewust accepteren, ontploffen social media bij elk nieuw nieuwtje. Op Twitter en Facebook wordt alles snel groot gemaakt. Feiten en fabels worden daar met hetzelfde gemak gedeeld. Niemand hoeft tenslotte aan waarheidsvinding te doen. En niemand draagt verantwoordelijkheid voor hetgeen hij/zij deelt.
Dan kijk ik naar de rol van de gemeente. U kunt erop rekenen dat wij ons altijd goed laten informeren. In het geval van onze gezondheid wordt dit gedaan door de GGD Rijnmond. Zij informeren en adviseren ons, snel en kundig. En hoewel de gemeente zelden aan zet is bij alle geschetste voorbeelden kan ik mij voorstellen dat het geruststellend is om onafhankelijke informatie te krijgen van de gemeente. Al is het maar informatie over waar de juiste informatie gehaald kan worden. Het blijft nog zoeken hoe we dat het beste kunnen doen. Waarbij twitter en facebook wel snel zijn, maar ook wij willen dingen niet groter maken dan zij zijn.

Maret Rombout, wethouder

Advertenties uit de krant