Vlnr: Hans Wagner, Remco Abel en Ad Janssen.
Vlnr: Hans Wagner, Remco Abel en Ad Janssen.

In gesprek met horeca-prominenten

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Veiligheid in de horeca en tijdens evenementen. Over dit onderwerp ging burgemeester Hans Wagner woensdag 3 mei in gesprek met twee prominente horecaondernemers, Ad Janssen en Remco Abel. Op zijn rode bank, waar de burgemeester geregeld gesprekken voert met inwoners, werd in het Kasteel van Rhoon van gedachten gewisseld over verantwoordelijkheden, risico's en kansen.

De reden voor het gesprek is dat de gemeente wil kijken waar een horecaondernemer in een middelgrote gemeente tegenaan loopt. ,,Door in gesprek te gaan, ontstaat er meer wederzijds begrip en kunnen we kijken waar we het voor elkaar makkelijker kunnen maken zodat de durf en het initiatief van ondernemers niet de kop wordt ingedrukt", aldus Wagner.
Beide horecaheren zijn voorstander van meer overleg tussen gemeente en horeca zodat iedereen weet wat er speelt op het gebied van regelgeving. Maar ook om samen tot weloverwogen keuzes te komen in het vergunningentraject. Daarbij is het ook belangrijk om gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen, ook als er tijdens een evenement iets mis zou gaan.

,,In de afgelopen jaren zijn de regelgeving en veiligheidseisen steeds strenger geworden. Kijk naar Haaksbergen met de monstertruck. Daarna moesten wij aan nog strengere eisen voldoen. Dat zit mij dwars. Wij nemen risico maar dat zou een gemeente ook eens wat meer moeten doen. Steek je nek uit en zeg ja tegen een evenement. Daar lopen wij weleens tegen aan", reageerde Janssen.
Remco Abel begrijpt dat er regels zijn om risico's uit te sluiten, ,,maar vanuit de overheid zou wat meer soepelheid wel fijn zijn. Aan de andere kant hebben we het wel met z'n allen zo ver laten komen. Wat in Haaksbergen is gebeurd, wat uiteraard vreselijk is, kost meteen de kop van de burgemeester omdat er iemand schuldig moet zijn. We hebben daarmee zelf gecreëerd dat de overheid geen fouten meer durft te maken."
Burgemeester Wagner gaf aan het eind van het gesprek aan het contact met horecaondernemers te zullen intensiveren en waar mogelijk meer samen op te trekken. "We willen juist vergunningen verlenen, niet tegenhouden. Daarom is het goed om meer met elkaar in gesprek te gaan en de verschillen en tegenstellingen op te zoeken om uiteindelijk samen de verantwoordelijkheid te dragen op het gebied van veiligheid en meer begrip vanuit de samenleving te creëren."
Eind maart was er op het gemeentehuis al een bijeenkomst voor evenementenorganisatoren. Wagner: ,,De uitkomsten van het gesprek met Ad Janssen en Remco Abel sluiten mooi aan bij de geluiden die we tijdens die avond hebben gehoord."

Dit gesprek is de eerste in een serie van vijf. De komende maanden gaat burgemeester Hans Wagner ook nog in gesprek met andere prominente inwoners van Albrandswaard over zijn belangrijkste portefeuille, veiligheid. Deze gesprekken vinden plaats op diverse locaties in de gemeente, op de rode bank. Telkens vanuit een andere invalshoek zoals horeca, gezondheidszorg/GGZ, wonen en jeugd.

De rode bank is een initiatief van Hans Wagner om op een laagdrempelige manier met inwoners in gesprek te komen. Met name in de zomermaanden is de burgemeester regelmatig met 'zijn' bank ergens in de gemeente te vinden.

Afbeelding

Advertenties uit de krant