Afbeelding

KrantDessert 26 april 2017: Koekhappen en blikgooien in Reyerheem

Algemeen

Op de oproep voor verhalen over Koningsdag, kregen wij een mail van verzorgingshuis Reyerheem in Ridderkerk. Ze stuurden ons foto's van Koningsdag 2016. Ik zag koekhappende vrouwen en blikgooiende mannen. Ronald  en ik besloten om erheen te gaan, want het zag er gezellig uit. Gewapend met een tas vol oranje hoedjes, brillen, shirts en boa's en een tas vol gele soesjes – oranje soesjes zijn begin april niet te krijgen - werden we hartelijk ontvangen en gingen we aan de slag.

Door Astrid Potuijt

De zaal zat goed vol bewoners en buurtbewoners van Reyerheem. Binnen mum van tijd hadden we samen met de vrijwilligers en verzorgers de zaal omgetoverd tot een oranje decor met spelletjes en hadden de meeste mensen ook al een oranje attribuut uitgekozen. Je kon er niet meer omheen. Hier werd Koningsdag gevierd, ook al was het pas begin april. Een soort van generale repetitie.

Sjoelen, blik gooien en koekhappen stond er op het programma. ,,Vorig jaar hebben we dit voor het eerst georganiseerd", vertelt vrijwilliger Franny de Wit. ,,Het was meteen een succes. Er kwamen veel buurtbewoners langs en zelfs een aantal gezinnen met kinderen, wat het extra leuk maakte. Reyerheem heeft misschien een beetje een oubollig imago, maar we organiseren hier veel leuks. En iedereen is dan welkom."

Als ik bij een aantal dames aan tafel ga zitten en vraag hoe zij Koninginnedag vroeger vierden, krijg ik best veel dezelfde antwoorden. ,,Dat bestond nauwelijks", vertelt een dame (met oranje hoedje uiteraard). ,,Na de oorlog kwam het een beetje op, maar dan vooral met spelletjes vanuit de bassischolen. Zaklopen en koekhappen. De vrijmarkt is iets van de laatste tijd. Dat bestond vroeger niet. Wel hadden we een lampionnenoptocht."

De spelletjes worden nog steeds gespeeld. De laatste jaren hebben we natuurlijk de Koningsspelen die vanuit de basisscholen gehouden worden. En ook de lampionnenoptocht wordt nog in veel plaatsten gelopen. Maar met het grote verschil dat er vroeger brandende kaarsjes inzaten.

Een andere mevrouw vertelt mij het verhaal van de lapjesrok. Ook wel de Nationale Feestrok genoemd. In 1948 werden vrouwen en meisjes opgeroepen om van lapjes een rok te maken. Er moest 5 mei 1945 in geborduurd worden en de data van de momenten dat de rok gedragen werd. Dit verhaal kende ik niet, maar met even googelen op internet werd het meteen bevestigd. ,,Ik heb de rok nog steeds. Mijn moeder heeft hem genaaid. Je kunt je niet meer voorstellen dat ik er ooit inpaste", lacht ze. ,,Maar ja, wat wil je… het was net na de oorlog. We hadden niet veel te eten."

Ik krijg ook nog verhalen te horen van dames die met de kinderen altijd wel op stap gingen met Koninginnedag, maar later niets meer deden. Des te leuker dat Reyerheem op 27 april het oranjedecor van deze feestdag is.

Sjoelen is een serieuze bezigheid. 120 punten. Wow. ,,Is dat veel?", wil mevrouw met boa weten. ,,U bent de sjoelkampioen." Ze glundert. Later wil ze de boa wel afdoen. Hij kriebelt. Het koekhappen is een hilarisch gezicht. Helaas voor de dame in het midden wordt het valsspelen vast gelegd op camera. Ze pakt het stuk koek met haar handen beet en stopt het in haar mond, terwijl de andere twee kandidaten moeite doen het stuk koek tussen de kaken te klemmen. Het blikgooien wordt gespeeld met plastic emmertjes. Moeilijker dan je denkt en nog gevaarlijk ook. Ik moet een paar keer opzij springen om geen bal in mijn gezicht te krijgen.

Morgen is het 'alweer' Koningsdag in Reyerheem. Als het even kan, ga ik nog even een kijkje nemen.  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant