Afbeelding

KrantDessert 17-11-16: Musical.ly is de hit van 2016

Algemeen

'Ik leer er goed Engels van'

Vervelen is er niet meer bij voor de Ridderkerkse Yentl en haar vriendinnen Sanne en Anne. Alle drie twaalf jaar. Ja, als ze geen wifi hebben dan wordt het lastig, maar anders hebben ze de grootste lol met Musical.ly. De moeders en de oma van Sanne vragen zich weleens af wat ze toch de hele tijd aan het doen zijn. Al die vreemde arm- en handbewegingen. Dat gegiechel dat van boven komt. Gelukkig lijdt hun huiswerk er niet onder.

Een Musical.ly video maak je natuurlijk niet in één keer. ,,Soms maak ik de video twintig keer opnieuw", vertelt Sanne. ,,En uiteindelijk gooi ik hem dan toch weg, omdat ik er niet blij mee ben."

De app is sinds een half jaar razend populair bij vooral meiden. Wat maakt het nu eigenlijk zo leuk? ,,Zingen is leuk", zegt Anne. ,,Ik leer er beter Engels door spreken", vult Yentl aan. ,,Niet iedereen heeft Musical.ly. Sommige mogen het niet van hun ouders", vertelt Sanne. ,,En de jongens hebben het meestal alleen maar om naar de meiden te kijken", lacht Anne. ,,Of beroemde jongens van bijvoorbeeld Nickelodeon, die maken wel video's."

De meiden hebben al veel fans op hun account. Yentl 149, Anne 198 en Sanne 291. Ze posten zo'n twee tot drie video's per dag, maar dat betekent dus dat ze er uren mee bezig zijn. De meeste video's gaan in de privécollectie. Slechts een paar halen het tot het internet. Soms worden er weleens nare of vreemde reacties gepost onder de video, maar daar zitten ze niet zo mee. ,,Ik blokkeer dat soort mensen meteen", zegt Sanne.

Zelf kijken ze graag naar de Duitse tweeling Lisa en Lena. Een account met meer dan 11 miljoen volgers. Ook meisje Dajmila (Vlogger) kan iedere dag op views van de meiden rekenen. Of de kleine Txnuamy van ongeveer zes jaar, zij heeft maar liefst twee miljoen fans.

Musical.ly is niet alleen voor jonge meiden. Mensen van alle leeftijden doen er aan mee. Vooral in Amerika. Ook de docent Engels van de meiden heeft een account waar ze samen met leerlingen video's opzet. ,,Ik maakte wel eens een video met mijn vader en die zette ik natuurlijk meteen online', lacht Yentl. Anne en Sanne namen een keer een liedje op met hun moeder. Maar in Nederland zijn het toch vooral de jonge meiden die eindeloos bezig zijn om de leukste video's op te nemen.

Hoe leren ze nu de juiste gebaren bij de liedjes coals 'Cold Water' en 'Let me love you' van Justin Bieber? ,,We leren die van andere accounts", vertelt Yentl. ,,Maar zelf leer je ook snel genoeg bewegingen bij bepaalde woorden." Ook doen ze graag de filmscenes na. Hard lachen, schreeuwen of rare tekstlijnen playbacken. Het kan allemaal.

Als we de meiden vragen om een Musical.ly op te nemen, nemen ze meteen hun posities in op het schoolplein van het Develstein College in Zwijndrecht. Ze lijken ons niet eens meer op te merken. De fotograaf kan naar hartenlust plaatjes schieten. Ze kijken via het schermpje van hun mobiel, zingen mee en doen alle drie de juiste armbewegingen. Lekker gek doen, veel lol hebben en je nooit meer vervelen. Dat is Musical.ly.

Musical.ly is een playbackapp die sinds een half jaar in Nederland te downloaden is. De app bestaat in de VS al sinds augustus 2014. Afgelopen zomer stond de teller van het aantal accounts wereldwijd op 90 miljoen. Met de populaire app maak je video's van maximaal vijftien seconden met muziek. Hierna gebruik je weer bepaalde filters om het vervolgens online te delen met je fans. Anderen kunnen je volgen en je video's liken of een reactie achterlaten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant