Afbeelding

KrantDessert 13-10-16: De jeugdbrandweer

Algemeen

Tet tut, tet tut…..

welke jongen droomt er niet van

19.30 uur melding: brand in de leegstaande Focus Academie aan de Botter in Barendrecht. Mogelijk nog mensen in het gebouw aanwezig. Politie en ambulance zijn onderweg.

Op weg

Weg zijn alle grappen en grollen. De gezichten van de aspiranten van het korps jeugdbrandweer Barendrecht staan serieus. Bevelvoerder Bart luistert aandachtig naar de mobilofoon waaruit zijn informatie vanuit de meldkamer binnen komt. Direct volgen daarna zijn bevelen naar de teamleden die voor de duidelijkheid met nummers aangesproken worden. Dat alles gebeurt terwijl de bluswagen zich door het verkeer wurmt op weg naar de Botter. Bij aankomst blijkt de politie al gearriveerd die direct informatie deelt met de blusgasten.

Instructies

Er wordt gewerkt in koppels van twee. In no time worden de slangen met een flinke zwaai uitgerold en de brandkraan op de waterput aangesloten. Bart observeert met arendsogen, coördineert en beveelt. Er wordt geen woord te veel gezegd. Geen discussies.

Slachtoffers

Heel voorzichtig wordt er een deur open gedaan. De hal staat vol rook. Vakkundig wordt de brandhaard in de hal veilig gesteld, waarna twee mannen het pand verder in gaan om de volgende brandhaard te blussen. Dat blijkt een makkelijk klusje. Op naar de volgende. Plots klinkt er schreeuw om hulp uit de ruimte. Er blijkt een slachtoffer in het pand te zijn. Met luide stem wordt contact gezocht en als blijkt dat deze persoon zich niet kan verplaatsen trekken de twee brandweer-mannen de ruimte verder in. Niet veel later dragen ze het slachtoffer naar buiten. Inmiddels is het tweede koppel bezig om brandhaard nummer drie te blussen waarna het sein brandmeester gegeven wordt. Geroutineerd worden de overige ruimten nog gecontroleerd en als blijkt dat ook daar alles veilig is gaan de ramen open om de boel te ontluchten.

Leren

Als het materiaal opgeruimd is volgt de nabespreking, want dit was slechts een oefening. Vuur werd gesimuleerd met rode lichtslangen, een bordje rook geeft aan dat de ruimte vol rook staat en de rol van politieagent wordt door een teamlid van de grote brandweer vervuld. Voor het echte werk zijn deze aspiranten nog te jong en onervaren. Maar als je even rondvraagt, hebben ze één voor één als doel later bij de grote brandweer te gaan.

Jong geleerd, oud gedaan.

Bij het licht van een zaklamp krijgt de ploeg tenslotte nog feedback op de actie. In de kazerne wacht nog cola en chips.

Informatie in kader

De jeugdbrandweer maakt onderdeel uit van de 'grote' brandweer en is geen op zichzelf staande vereniging. De jeugdbrandweer oefent iedere donderdag van 19.15 tot 20.45 uur onder leiding van vrijwilligers van de grote brandweer en telt gemiddeld 12 á 15 leden en een zestal leiders. De doelstelling van de jeugdbrandweer is de jeugd op een educatieve en speelse wijze enthousiast maken voor de brandweer. Voor de jeugd zijn er dan ook regionale en landelijke brandweerwedstrijden waar de teams vaardigheid kunnen meten met andere teams uit het land.

Facebook: Brandweer Barendrecht

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant