Afbeelding

Heen en weer met het 'Rhoonsche Veer'

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Het Rhoonsveer is een fiets- en voetveerverbinding over de Oude Maas en het Spui tussen Rhoon, Oud-Beijerland en Spijkenisse. Het veer vervoert dagelijks fietsers en voetgangers. Vandaag, helaas een ietwat druilerige maandagochtend, staat schipper Derk de Wal aan het roer in de stuurhut van het schip de Otter.

De Wal heeft, vreemd genoeg, zijn hele leven gevaren. Hij is een geboren Groninger maar woont al lange tijd in Delft. En na 51 jaar gevaren te hebben als beroepsschipper doet hij nu, na zijn pensionering, alleen nog maar wat hij leuk vindt. ,,En dit vind ik leuk. Ik doe het ook maar twee dagen per week. Ik val in op diverse veren van de rederij. Maar hier maken we wel dagen van twaalf uur hoor. Van 's morgens 6 tot 's middags 18 uur.'

Samen met zes collega's zorgt De Wal ervoor dat de veerpont iedere dag van de week vaart. ,,En bij mooi weer kan het dan best druk zijn. Dan hebben we wel zo'n 400 klanten per dag en daar zitten dan ook veel recreanten bij. We vervoeren per dag normaal ook zo'n 120 mensen voor woon-werkverkeer en scholieren. Maar nu de scholen dicht zijn is dat wat minder natuurlijk.''

De Wal blijkt volledig gediplomeerd te werk te gaan. ,,Dat moet ook wel. Ten eerste vervoeren we passagiers en daarnaast is de Oude Maas een zeer drukke route. Ook met beroepsvaart.''

Nou, van wal maar dan. Om klokslag 11.15 uur varen we af vanaf Rhoon, de thuishaven. Aan boord zijn, naast uw verslaggever en de schipper, een overgrootmoeder, een opa en een oma en een (achter)kleinkind. Opa en oma uit het Duitse Beieren zijn met hun kleinkind op bezoek bij overgrootmoeder in Rhoon en vandaag maken ze een heerlijk fietstochtje. Op het laatste moment springt ook Giovanni nog aan boord. Hij is twaalf en gaat op de step logeren bij zijn opa en oma in Oud-Beijerland.

In Oud-Beijerland gaat iedereen van boord en zijn er geen klanten voor de tocht naar Spijkenisse. Maar in Spijkenisse wordt het druk op de Otter. Een echtpaar gaat op de fiets campinggas kopen in Heinenoord en een jongeman gaat naar zijn werk in Oud-Beijerland. Hij is zo laat omdat hij eerst nog naar de tandarts moest. Hij is duidelijk vaste klant, want later zal hij schipper Derk helpen met het aanleggen van de boot in Oud-Beijerland.

Het echtpaar vraagt de schipper waarom de boot eigenlijk niet meer 'stopt' bij Klein Profijt. Maar daar was volgens de kapitein te weinig animo voor. Dus die stop wordt sinds kort niet meer gemaakt. Tegelijk vertelt De Wal erbij dat het strandje bij de Grand Café De Oude Tol ook niet meer in gebruik is. Vanwege een verdrinkingsgeval staan daar nu hoge hekken omheen, zodat niemand daar meer het water in kan. De harde stroming in het Spui is dan ook erg gevaarlijk.

Het veer heeft nog wel een stop bij De Oude Tol, maar alleen wanneer daar mensen staan om mee te gaan of wanneer daar mensen naartoe willen. En vandaag is dat niet het geval.

Dan komen er bij de steiger in Spijkenisse nog twee fietsers aan. Het blijken Belgen te zijn die, tot grote vreugde van de schipper, als toeristen via Rotterdam op weg zijn naar zijn woonplaats Delft. En toeval bestaat wel degelijk, blijkt even later. Want er komen ook nog twee fietsers uit Frankrijk aan boord die ook al via Rotterdam op weg zijn naar Delft.

Het hele clubje verplaatst zich vervolgens per boot terug naar Oud-Beijerland waar het echtpaar van boord gaat voor hun gas uit Heinenoord en waar de noeste jongeman aan het werk gaat met zijn gevulde kies. Hier stappen nog een meisje op de fiets en een vrouw op een wielrenfiets aan boord. Met zes 'man' dus richting Rhoon, het einde van het dagelijkse rondje van het pontje en meteen ook de thuishaven van de Otter.

Na aangelegd te zijn naast de jachthaven vertrekken de Belgen en de Fransen op de fiets gevieren door Rhoon, via Rotterdam, richting Delft, gaat de vrouw op de wielrenfiets er als een speer vandoor en wordt het meisje opgehaald door een vriendje. Schipper De Wal blijft aan boord voor zijn volgende rondje, een half uurtje later.

Afbeelding

Advertenties uit de krant