Afbeelding

Delegatie 600 Squadron in Rhoon

Algemeen

RHOON - Een gezelschap van dertig Britste militairen van het 600 Squadron London City was dinsdag 3 mei te gast in het Kasteel van Rhoon.

Ze werden ontvangen door burgemeester Jan Pieter Lokker. Aanleiding voor het bezoek van de delegatie van het squadron was de onthulling van een plaquette met foto's en namen van dertien Engelse piloten en schutters van hun Squadron, die op 10 mei om het leven kwamen tijdens een aanval op het Vliegveld Waalhaven. Hun zes Bristol Blenheims B flight maakten met mitrailleurvuur enkele op het vliegveld geparkeerde Ju 52 transporttoestellen onklaar, maar werden vervolgens zelf door 12 Messerschmitt Bf 110 jagers afgeschoten. De plaquette staat op een groenstrook bij het Parmentierplein vlakbij de zendmast aan de Waalhaven. De groenstrook bevindt zich in het midden van een industrieterrein maar de plek was ooit het middelpunt van het Vliegveld Waalhaven.
Omdat de locatie aan de Waalhaven niet geschikt is voor toespraken, werd gekozen voor een ontvangst op het Kasteel van Rhoon waar nog tot 17 mei een tentoonstelling te zien is over de vliegtuigenfabriek Koolhoven en vliegveld Waalhaven.
Speciaal voor deze gelegenheid was ook erecommandant graaf Hugh Frenchard meegekomen. Hij is de kleinzoon van de oprichter van de Royal Air Force. In het Kasteel van Rhoon zei hij blij te zijn met de plaquette zodat het verhaal blijvend herinnerd kan worden. Barendrechter Hans Onderwater vertelde het verhaal van twee graven van niet geïdentificeerde Engelse piloten. Onderwater was ervan overtuigd dat het vier piloten van het 600 squadron betrof, wat juist bleek na onderzoek. Aansluitend bezocht het Engelse gezelschap de expositie.

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant