Afbeelding

Boodschappenservice: 'De mensen zijn zo lief voor je'

Algemeen

ALBRANDSWAARD - ,,De buit is weer binnen! Ik ben zo blij dat deze service er is. Ik zou niet weten hoe ik anders aan mijn boodschappen zou moeten komen." Mevrouw Hartman is een van de dames, die wekelijks haar boodschappen kan doen dankzij Boodschappenservice Albrandswaard. Het initiatief, dat geheel in handen ligt van vrijwilligers, bestaat drie jaar.

De senioren die gebruik maken van de Boodschappenservice Albrandswaard, kunnen niets anders dan lof uitspreken. ,,Ik ben zo ontzettend blij hiermee", vertelt de 92-jarige mevrouw Nowé. Zij heeft net haar boodschappen gehaald en wacht nu met een bakje thee en een koekje rustig op de taxibus van Vlasblom, die haar weer thuis zal brengen. ,,Hoe had ik dit zelf moeten doen? Daarbij, mijn man is negentig en ik moet voor hem zorgen. Het is ook gezellig omdat je erna gezellig kunt kletsen." Mevrouw Nowé geeft ook aan dat de zelfstandigheid, die zij hiermee voor een groot gedeelte kan behouden, als prettig ervaart. Mevrouw Verhoeven sluit zich bij mevrouw Nowé aan: ,,Natuurlijk is het fijner als je het zelf nog kunt doen, in plaats van een ander te moeten vragen. ,,Mijn zoon hielp hiervoor mee, maar dan liep hij achter de kar en ik er ergens achteraan. Dat wilde ik niet." Mevrouw de Leeuw zegt lieve buren te hebben die met alle liefde wat voor haar meebrengen. ,,Ik vergeet altijd wat en dan is het fijn om op hen terug te vallen. Maar ik doe het liever allemaal zelf."

Concept
De Boodschappenservice werd drie jaar geleden opgezet. Het idee kwam van Dorpsbedrijf en samen met Olaf Bruinenberg (MCD Rhoon) en Taxibedrijf Vlasblom draaide de service binnen twee weken. Het concept is simpel: iedereen die niet meer in staat is zelfstandig boodschappen te doen, mag zich aanmelden. Dan wordt deze opgehaald, naar de MCD gebracht en weer thuis gebracht.
Ook in de supermarkt helpen er vrijwilligers mee. ,,Ik heb hulp nodig bij de bovenste planken", aldus mevrouw Baai. Zij was bij de start van de boodschappenservice en haalde zelfs de regionale televisie ermee. ,,Ik kijk hier elke week naar uit. Het is gezellig, iedereen helpt je en de mensen zijn gewoon zo lief voor je."

Rijden en helpen
Ondertussen rijden zo'n twintig mensen wekelijks mee. Zij worden verdeeld in groepen. Vlasblom probeert daarbij alles zo logistiek mogelijk aan te pakken. Mensen uit het Ghijseland samen, mensen uit Poortugaal samen, uit Rhoon Noord, et cetera.
De boodschappen worden tussen 9 en 14 uur gedaan met hulp van drie vrijwilligers in de winkel. ,,We hebben ook echt minimaal drie vrijwilligers nodig in de winkel", vindt organisator Hans de Bruyn. ,,Je moet bijvoorbeeld de kar vasthouden, een kleine mevrouw helpen die nergens bij kan, een slechtziende meneer voorlezen, helpen met betalen en ook helpen met inpakken." In totaal zijn er zeven vrijwilligers die rouleren. ,,Maar we kunnen sowieso wel extra handen gebruiken." Een mevrouw merkt op: ,,Wij zijn met allemaal kneuzen hier", en vindt met veel gelach bijval.

Sponsor
Vlasblom rijdt ondertussen heen en weer. Hij brengt een groep weg, haalt een nieuwe op en begint weer opnieuw.
Olaf Bruinenberg van de MCD is blij dat hij hieraan kan meewerken. ,,Ik heb een sociaal hart. En ik vind dat een supermarkt in de samenleving moet staan."
Daarnaast dragen ook twaalf sponsors uit de lokale samenleving hun steentje bij.

'Iets terugdoen'
Hanske Warnaar is nu zo'n twee jaar vrijwilliger bij deze lokale service. ,,Het is leuk en dankbaar werk. Deze generatie heeft altijd voor ons gezorgd en wij kunnen nu iets terugdoen. En misschien dat wij dergelijke hulp later ook nodig hebben. Dan hoop ik dat wij dat ook kunnen krijgen."
Naast het wekelijkse uitje waarbij de boodschappen voor een week worden ingeslagen, organiseert Hans de Bruyn ook twee keer per jaar een uitje. Naar de Intratuin. Het is dan altijd volle bak. ,,Die uitjes zijn geweldig", vindt mevrouw Hartman. ,,Het is jammer dat ik niet mobiel meer ben, maar dit is een fantastische oplossing voor mij. Ik ben ook nog eens gezellig onder de mensen." Bij de uitjes zijn overigens ook meer vrijwilligers nodig. Dit omdat velen met rolstoel komen en er dus geduwd moet worden.

Een ritje kost 2,50 euro per keer. Wie ook in aanmerking wil komen voor de boodschappenservice kan zich aanmelden bij Taxibedrijf Vlasblom via 010-5016444. Vrijwilligers kunnen bellen naar Hans de Bruyn, 010-5013926.

Advertenties uit de krant