Afbeelding

Sieka Romeijn onderscheiden met Bentinck penning

Algemeen

RHOON - Tijdens een door de Bar-Uitgeverij voor redacteur Sieka Romeijn-Hedmann georganiseerde afscheidsreceptie voor genodigden in het Kasteel van Rhoon ontving de afscheidnemende redacteur uit handen van Leen den Otter de zilveren Hans Willem Bentinck penning. Een bijzondere onderscheiding die 'cultureel Albrandswaard' haar heeft toegekend vanwege haar 37 jaar lange inzet voor het redactioneel meehelpen met het op de kaart zetten van de culturele activiteiten van Rhoon.

Voor de totstandkoming van deze penning is een speciaal genootschap opgericht. Opzet is deze penning in de toekomst uit te reiken aan mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de cultuur van Albrandswaard. Sieka was blij verrast dat de eerste penning aan haar werd overhandigd.
De zilveren penning toont aan één zijde de afbeelding van Hans Willem Bentinck en aan de andere zijde het Kasteel van Rhoon zoals het monument ook afgebeeld staat op een schilderij dat in de Kerkzaal hangt. ,,Ik ben zeer verguld met deze penning", zegt Sieka. ,,Voor mij een complete verrassing. De penning herinnert mij aan de eerste opdracht die ik voor De Schakel, die toen nog Rhoon Vooruit heette, schreef. Eén van mijn eerste klussen was het verslaan van een lezing van de bekende schrijfster Hella Haasse over haar boek 'Mevrouw Bentinck of onverenigbaarheid van karakter'. Mevrouw Bentinck huwde Willem Bentinck, de tweede zoon van Hans Willem Bentinck. Het was vanaf het begin geen gelukkig huwelijk. Voordat Charlotte Sophie van Aldenburg met Bentinck trouwde was zij verliefd op een ander. Zeven jaar later verliet zij Bentinck met de twee kinderen uit dit huwelijk." Dus vanaf het eerste begin werd Sieka al geconfronteerd met de geschiedenis van het kasteel van Rhoon en de Bentincks. Echt geschiedenis maakte het kasteel met Hans Willem Bentinck, de bekendste eigenaar van het kasteel Rhoon. Bentinck leefde van 1649 tot 1709 en was de vertrouweling van stadhouder Willem III, die later samen met zijn vrouw Mary koning en koningin van Engeland werden. Hans Willem Bentinck begeleidde stadhouder Willem III bij zijn overtocht naar Engeland. Als dank verhief de Engelse koning zijn vriend Hans Willem Bentinck tot graaf van Portland en schonk hij hem tevens boerderij Portland. Een boerderij die nog steeds in de Portland Polder in Rhoon staat. Ook de naam van de wijk Portland verwijst naar deze periode."

Ex-wethouder Bert Euser sprak Sieka Romeijn toe in de vorm van een column. Hij trok parallellen tussen zijn bijna-buurjongen auteur Jan Brokken en zijn bijna-buurmeisje Sieka Romeijn. Hij bekende Sieka Romeijn 38 jaar op de voet te hebben gevolgd. ,,Ik heb zo'n 25 ordners met knipsels van haar artikelen." Hij typeerde de scheidende redacteur als 'de stylist die een getrouw beeld geeft van het politieke debat, maar verbale uitglijers van geachte afgevaardigden achterwege laat'. ,,Die stijl verraadt zij door de keuze van haar kleding. Zij is altijd gesoigneerd. Zij draagt haar deux-pieces ook al is de temperatuur in de raadszaal niet te harden en zitten raadsleden in korte broek.'' Sieka mocht veel handen schudden op de zeer geanimeerde receptie.
Foto: Jos Wesdijk.

Advertenties uit de krant